УТОРАК, 21. 8. 2018 - 10:30

Извор: ТВ Храм

Владика Никодим: "Долазите у Цркву, постите, сабирајте се на Светој Литургији, исповедајте се и причешћујте се"

Празник Преображења Господњег и ове је године окупио у срцу Далмације велики број православних верника из свих крајева света.

ТВ Храм
Епископ далматински Никодим

Традиционално сабрање верног народа у светом храму манастира Крке увеличано је светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ далматински г-дин Никодим. После Литургије уприличена је трпеза љубави, као и пригодан културно-уметнички програм.

Епископ Никодим је поздравио све који су дошли са љубављу и поштовањем према крчкој светињи.

-Преображење Господње на гори Тавору прослављамо данас и зато смо се сабрали овде да се у радости сусретнемо једни са другима. То је један велики и битан догађај за све нас у домостроју спасења, јер нас он позива да се и ми угледамо на апостоле и кажемо Господу „да нам је добро овде бити“, тј. да нам је добро тежити и бити у Царству Небеском и у јединству са Богом, рекао је Преосвећени Епископ далматински Никодим и додао:

ТВ Храм
Преображење Господње у Манстиру Крка

-Бог је тако заволео овај свет да је дао Сина свог Јединородног да постане човек по природи, али оставши и Бог по природи и то све да бисмо ми могли постати богови по благодати, како је говорио Свети Атанасије Александријски. То треба да буде циљ нашега живота на Земљи, да задобијемо Царство Небеско и постанемо „најмања браћа“ Христова и деца Оца нашега који је на небесима. Да бисмо у томе успели треба да се трудимо да живимо сходно Јеванђељу овде и сада, а то значи да идемо у Цркву, постимо, сабирамо се на светој Литургији, исповедамо и причешћујемо. Исто тако, треба да се трудимо једни око других, да се посећујемо и бринемо око болесних, сиротих и убогих, око свих својих ближњих. Та жртва, тај труд је управо оно узлажење на „гору високу“ како каже Јеванђеље за одлазак на гору Тавор. Да бисмо кроз свог ближњега и кроз живот у Христу преобразили себе, преумили себе, сјединили се са Христом, угледали светлост лица Његова и  задобили Царство Небеско као највећи дар од Господа, рекао је Епископ далматински.

Вести