ПЕТАК, 25. 3. 2022 - 11:06

Извор: ТВ Храм

Епископ Сава богослужио на Пашином брду: Светлост Христова је циљ ка коме идемо (ФОТО/ВИДЕО)

Светлост Христова јесте она светлост која нас руководи у нашем животу, јесте извор нашега живота, нашег просвећења, али истовремено јесте и наш циљ, онај циљ ка коме ми хришћани жудимо и идемо, и коме се припремамо, посебно у ове дане светле Четрдесетнице, рекао је Епископ Сава у својој архипастирској беседи у цркви Преображења Господњег на Пашином брду.

ТВ Храм

Према богослужбеном поретку треће седмице Великог поста, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, служио је у трећу недељу Великог поста у петак 25. марта 2022.године, када молитвено прослављамо Преподобног Симеона Новог Богослова и Светог Григорија Двојеслова, Литургију пређеосвећених дарова у цркви Преображења Господњег на Пашином брду.

Епископу Сави саслуживало је братство храма у молитвеном присуству верног народа.

Преневши поздраве и благослов Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија сабраном верном народу, Епископ Сава се обратио беседом у којој је рекао да се постом припремамо да дочекамо и прославимо празник Васкрсења Христовог. Затим је Преосвећени рекао да смо на богослужењу чули веома значајне речи „Светлост Христова просвећује све“ и додао да светлост Христова јесте она светлост која нас руководи у нашем животу, јесте извор нашега живота, нашег просвећења, али истовремено јесте и наш циљ, онај циљ ка коме ми хришћани жудимо и идемо, и коме се припремамо, посебно у ове дане светле Четрдесетнице, пре свега причешћујући се тајнама телом и крвљу Господњем и на путу ка светлости Христовој, ка празнику Васкрсења Господњег, да на том путу имамо снагу и укрепљење.

Преосвећени Епископ је рекао да је пост дуг период и човек када посустане, умори се идући путем ка одређеном циљу, ако је тај пут дугачак, потребно је да одморимо и укрепимо се, због тога нам црква и даје Литургије пређеосвећених дарова на којима се причешћујемо. Причешћујемо се чешће и интензивније него у периоду изван Васкршњег поста, каже Епископ Сава.

Епископ Сава наглашава да у недељу прослављамо Крст Господњи и он је знак страдања Христовог, али и победе, знак искупљења. Поклонићемо се крту као знаку радости и искупљења да би нас и он помогао и укрепио на нашем путу ка поклоњењу крсту Христовом, страдањима Христовим у великој недељи и радости у дану Васкрсења Христовог.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести