ПЕТАК, 18. 5. 2018 - 12:02

Извор: СПЦ

300 година Топаљско-херцегновске општине (комунитади)

Малим освећењем обновљене цркве Светог Спаса на Топлој и светом архијерејском Литургијом коју су у њој са свештенством служили Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Митрополит белоцерковски и богуславски Украјинске Православне Цркве Московског Патријархата г. Августин, у Херцег Новом је 17. маја 2018. године почела прослава празника Вазнесења Господњег и великог јубилеја, 300-годишњице Топаљске комунитади.

СПЦ

У току литургије митрополит Амфилохије је рукоположио ђакона Зорана Миљанића у свештенички чин, који ће бити трећи парох при овом храму, а митрополит Августин у чин ђакона г. Драгомира Видаковића.

У литургијској проповеди након читања Јеванђеља Митрополит црногорско-приморски је рекао да се Господ, када је дошла пуноћа времена, вазнео на небеса да би и нама отворио пут на небеса.

-И да би показао да човјек није исто што и црв и мрав и остала жива бића овдје на земљи. Јесте земља његова колијевка, гдје се рађа и узраста, али није мјесто његовог коначнога постојања. Мјесто коначнога човјековог постојања је Царство небеско. Христос је пропутио тај пут вазневши се на небеса и сјевши са десне стране Бога Оца и тиме прославивши, не себе као Сина Божјега, јер је Он као такав прослављен прије настанка свијета, него прославивши људску природу, прославивши сву своју творевину, казао је владика Амфилохије.

Додао је да је Христовим Вазнесењем све отворило свој пут према вечности, према небесима, према ономе што Јеванђеље назива Царство небеско.

-Оно није царство смрти него управо царство живота. Ови наши незнавени политичари, говорећи о Царству небеском, на које призива Црква Божја све људе и све земаљске народе већ двије хиљаде година, они кажу да то Црква призива у смрт. Не призива Црква у смрт, а то свједочи овај свети празник Вазнесења Христовог, него Црква призива управо у живот. И то не у пролазни живот, него овом пролазном животу дарује квасац вјечнога и непролазнога живота, објаснио је Митрополит и нагласио да је достојанство сваког људскога бића безмерно достојанство.

-Призвање свакога човјека јесте да живи на овој земљи. И уколико живи по заповијестима Онога који га је створио, утолико ће његово достојанство да узраста у мјеру раста висине Христове, у безмјерну мјеру Христа Богочовјека. То је смисао овога светога празника, који није само празновање нечега што се догодило, него је основни ритам и потка људскога живота. Смисао људскога живота се открива на овај велики и свети празник Христовог Вазнесења, рекао је Владика и нагласио да нема величанственијег прослављења људске природе од прослављења које се догодило на овај свети дан Христовог Вазнесења.

-Зато се радујемо Вазнесењу и благодаримо и нашим прецима који су, ево, подигли овај храм у славу и част вазнесенога Господа у коме се окупљају душе гладне и жедне вјечнога живота ево триста година. И ове године обиљежавамо и триста година херцегновске комунитади. На овом мјесту прослављамо Христа Господа. И овај град добија свој прави и истински смисао управо овим храмом Вазнесења и овим празником, поручио је митрополит Амфилохије, који је казао да је посебан благослов присуство митрополита Августина из Украјине.

-Господ је њега овдје послао из Кијевске Руси да потврди да су сви земаљски народи призвани на прослављење, на бесмртност и на вјечни живот, поручио је митрополит Амфилохије.

беседа митрополита Амфилохија након Јеванђеља: https://soundcloud.com/5qigl63q2piv/20180517-mitropolit-nakon-jevandelja

Након светог причешћа благосиљан је славски колач храма, а онда је митрополит Амфилохије заблагодарио градоначелнику Херцег Новог г. Стевану Катићу и његовим сарадницима за помоћ коју су учинили приликом обнове храмова на подручју Херцег Новог поводом 300 година новске комунитади. -Очевидно да је Стеван наставио тристогодишњу традицију. И достојно је данас наставио, рекао је митрополит Амфилохије.

Вернима се обратио и митрополит Августин и пренео поздраве и благослове предстојатеља Украјинске Православне Цркве Московског Патријархата г. Онуфрија. -Сваки празник је чудо Божје, а посебно празник Вазнесења Господњег и Благовијести Пресвете Богородице са празником Пресвете Тројице. То су најчудеснија догађања у историји Бога у овоме свијету и у историји овога свијета, рекао је Митрополит и додао да је срећан и да му је част што може да стоји поред митрополита Амфилохија.

-Ви сте јако срећни, и сви смо јако срећни да имамо таквог архипастира кога на богословским конференцијама и скуповима и на проповиједима цитирају као Свете Оце. Оно што он пише преводи се на друге језике. Али, за мене је главно нешто друго. Времена су јако тешка и вјероватно су ово последња времена. И јако је важно да поред нас буде проповједник као пророк Илија или Јован Крститељ. Митрополит Амфилохије је један од таквих, рекао је владика Августин.

беседа владика Амфилохија и Августина на крају богослужења: https://soundcloud.com/5qigl63q2piv/20180517-kraj-liturgije

Након богослужења приређена је славска трпеза хришћанске љубави, за којом су се сабранима поново обратила двојица архијереја:

https://soundcloud.com/5qigl63q2piv/20180517-mitropolit-avgustin
https://soundcloud.com/5qigl63q2piv/20180517-mitropolit-amfilohije

Светковина се наставља вечерас у 17,30 часова празничном вечерњом службом у овом храму, а потом литијом улицама Херцег Новога и свечаном академијом у дворани „Парк“, са почетком у 19 часова. Пред почетак јутрошњег сабрања на Топлој митрополити Амфилохије и Августин посетили су манастир Савину.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Вести