ЧЕТВРТАК, 18. 11. 2021 - 10:07

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије освештао споменик Светом Александру Невском на Дорћолу (ФОТО/ВИДЕО)

У четвртак 18. новембра 2021. године, на празник Светих преподобномученика Галактиона и Епистиме, Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Александра Невског на Дорћолу, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа кронштатског Г. Назарија и Његовог Преосвештенства Епископа хваостанског Г. Јустина, викара Његове Светости.

ТВ Храм

Након Светог Јеванђења бираним речима пристунима се обратио Епископ Назарије. 

Поред многобројног верног народа, Светој Литургији присуствoвали су и губернатор Санкт Петербурга Александар Беглов, који борави у званичној дводневној посети Београду, и градоначелник града Београда проф. др Зоран Радојичић и министар за иновације и технолошки развоj Ненад Поповић 

Лепоти Свете Службе Божије допринело је појање црквеног хора ,,Свети Александар Невски” под диригенстком палицом Јелене Анастасије Тонић.

Након Свете Литургије освештана је спомен-биста Александра Невског, коју је црква на Дорћолу добила поводом 800 година рођења светитеља, а потом је и свечано озваничено братимљење Београда и Петрограда, где су присуствовали амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко,  градоначелник Петрограда са делегацијом и градоначелник Београда.

Овом приликом, у својој беседи Патријарх Порфирије је истакао: ,,Данас смо благословени присуством владике Назарија, поводом освећења споменика Светом Александру Невском. Било би сувишно да трошим време и говорим о везама, о јединству, о љубави која постоји између руског и српског народа, између Срба и Руса. Постоје бројни разлози и поводи, јединствена заједничка историја која се преплиће и чини један и јединствени пут руског и српског народа, али и свих православних Словена. Међутим, те везе, то јединство, та љубав, чињеница да смо делом истога тела, не би била могућа да нас не повезује један Господ, Спаситељ наш и да нас не повезује једна те иста вера. И ево ми смо осветили споменик Светом Александру Невском потпуно исти споменик какав постоји и у Лаври у Петрограду, која је Њему посвећена.” 

После Патријарха Порфирја, присутнима се обратио и Eпископ Назарије преносећи благослове Патријарха московског и све Русије Кирила.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести