УТОРАК, 1. 5. 2018 - 17:37

Извор: Православие.ру

Патријарх Кирил: Хришћанско мучеништво није само херојска смрт

„Хришћанско мучеништво није смрт, већ њена потпуна супротност, радост истинског живота. И служење Цркве људима је исто део овог сведочанства, део њеног исповедничког подвига овде, на земљи“

Православие.ру
Патријарх Кирил у посети Тирани

Тирана, 30. април 2018. г.

„Хришћанско мучеништво није само херојска смрт у борби за своја убеђења: пре свега то је чин састрадавања у односу на заблуделе“, – подвукао је Свјатјејши Патријарх Кирил у својој беседи после литургије у саборном храму у Тирани, 29.априла.

„Говоримо да мученици својом смрћу сведоче о Христу. Пут мученика представља напор да се исправи људска неправда, чак и по цену сопственог живота, да се исцели духовно слепило ближњих светлошћу Божанске Истине. Тако су опстајале наше Цркве током страшних атеистичких гоњења ΧΧ века: кротошћу и правдом свог сведочанства су преодолевали и побеђивали смрт и страдања палог света. Хришћанско мучеништво није смрт, већ њена потпуна супротност, радост истинског живота. И служење Цркве људима је исто део овог сведочанства, део њеног исповедничког подвига овде, на земљи“ – приметио је Предстојатељ Руске Цркве.

Повезане вести

Вести