ЧЕТВРТАК, 26. 4. 2018 - 10:38

Извор: СПЦ

Освећење храма Светог Николе у Ђилонгу

У суботу, 21. априла 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан служио je свету архијерејску Литургију у Ђилонгу.

Повод канонске посете било је освећење, односно троносање, храма Светог Николе који је у протеклом периоду обновљен. Већ у раним јутарњим часовима стигао је хор из парохије Светог архиђакона Стефана из Кизбороа (Мелбурн), предвођен диригентом гђом Сањом Дрљачом. Његово Преосвештенство г. Силуан, који је стигао у пратњи архијерејског заменика архимандрита Петра (Радуловића) и протођакона Петра Мракића, дочекан појањем Ангел во пијаше.

СПЦ
Освећење храма Светог Николе у Ђилонгу

У светом чину освећења храма Његовом Преосвештенству саслуживали су архимандрит Петар Радуловић, протојереји-ставрофори Чедомир Видеканић, Мирослав Поповић, Петар Дамјановић и Момчило Вукша, јереј Александар Трнинић и протођакони Миодраг Томић и Петар Мракић. За певницу су били задужени протојереји Милић Ракић и Петар Божић. Приступило се трократном опходу око храма и освећењу. 

На крају трећег опхода, испред затворених врата Владика је гласно изговорио следеће речи: -Узвисите врата врхове своје и узвисите се врата вечна и ући ће цар славе. Из храма чуо глас и речи: -Ко је цар славе?. Тада је архијереј одговорио: -Господ Моћан и Силан Господ Силан у боју!  Изговоривши исте речи трећи пут Епископ је узео дискос са светим моштима и ушао у свети храм. Обукавши се у бели стихар-кошуљу Владика је преклонио своја колена и на дверима прочитао молитву Боже Беспочетни и Вечни. Мошти су положене уз највећу пажњу и поштовање светог чина. 

СПЦ
Освећење храма Светог Николе у Ђилонгу

По завршетку свете архијерејске Литургије, владика Силуан је искреним, надахнутим и бираним речима изразио благодарност Богу драгом и Светом оцу Николају, патрону и чувару светог храма у Ђилонгу. Владика је честитао парохијанима, Црквеном одбору и председнику Црквене општине г.  Мирославу Перишићу, на челу са њиховим парохом, на уложеном труду и раду.  

У црквеној сали је настављено духовно славље. За време ручка прво се обратио г. Мирослав Перишић заблагодаривши владици Силуану на молитвеној подршци, као и свим дародавцима који су својим прилозима помогли обнову храма, свим члановима Црквене општине, чланицама Кола српских сестара и пензионерима. 

По благослову епископа Силуана, старешина храма отац Петар се обратио присутнима са жељом да се настави истим интезитетом захваливши извођачима радова, протомајстору г. Душану Милисављевићу и иконописцу г. Горану Симићу, чтечевима, а посебно црквеном хору који је све присутне својом песмом и молитвом приближио небесима. После неколико отпеваних духовних и националних песама, које су многима у сали натерале сузе, још једном присутнима се обратио владика Силуан: -Сетимо се чија смо деца и ко су нам преци. Оснивачи овог храма поносни су данас на нас јер смо наставили тамо где су они стали. И нашу децу треба учити да исто чине кад дође њихово време.

Повезане вести

Вести