НЕДЕЉА, 27. 6. 2021 - 07:55

Извор: Слово љубве

Обележен имендан Митрополита Онуфрија и 50 година од монашења

Његово Блаженство Митрополит Кијевски и све Украјине Онуфрије началствовао је 25. јуна 2021. године, у прву недељу после Педесетнице, када Црква молитвено прославља преподобног Онуфрија Великог, Светом Архијерејском Литургијом у Свето-Успенској Кијево-Печерској лаври. Из Украјине нам јавља сарадник Слово љубва, теолог Николај Сапсај.

Слово љубве

На данашњи дан пуноћа Украјинске Православне Цркве такође молитвено обележава имендан Предстојатеља и 50 година од монашења Његовог Блаженства. Будући Митрополит, тада још Орест Березовски, је пре 50 година примио монашки постриг у Свето-Тројицкој Сергијевој Лаври и добио монашко име подвижника из четвртог века преподобног Онуфрија Великог.

Митрополиту Онуфрију саслуживали су митрополити, архиепископи и епископи Украјинске Православне Цркве, уз молитвено присуство мноштва свештенства, монаха, монахиња, студената духовних школа и многобројних верника.

После читања Светог Јеванђеља, Митрополит Онуфрије је беседио о животу и суштини подвига свог небеског покровитеља - преподобног Онуфрија Великог. Његово Блаженство је призвао вернике да се труде да живе са молитвом, покајањем, да очисте своје душе како би били спремни да приме благодат спасења. Митрополит се присетио речи преподобног Онуфрија, који је завештао да се врши његов спомен и обећао да ће бити заступник пред Господом за све оне који му се обрате са молитвом.

Током Литургије биле су прочитање посебне молитве за окончање епидемије, за здравље лекара и опоравак оболелих.

На крају Литургије руководилац послова Украјинске Православне Цркве Митрополит Бориспољски и Броварски Антоније прочитао је поздравна писма од Предстојатеља и представника помесних Православних Цркава упућених Митрополиту Онуфрију.

У име епископата Украјинске Православне Цркве Митрополит Одески и Измајилски Агафангел произнео је поздравну реч Предстојатељу поводом имендана.

Његово Блаженство се захвалио на честиткама, замолио за молитве и истакао непоколебљивост у вери свих током периода искушења. Митрополит је истакао да „најбоље особине човека долазе до изражаја управо у тешким временима“. „Та искушења кроз која смо прошли показала су да сте заиста носиоци Божје благодати“, рекао је обраћајући се архипастирима и свештенству. „Хвала вам на подршци и нека нас Господ благослови молитвама преподобног Онуфрија“, пожелео је Митрополит Онуфрије свештенству и верницима.

Повезане вести

Вести