ЧЕТВРТАК, 24. 6. 2021 - 14:15

Извор: Mитрополија црногорско-приморска

Владика Кирило богослужио у манастиру Светог Симеона Мироточивог у Подгорици

Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило служио је јутрос, на празник Светих апостола Вартоломеја и Варнаве, са свештенством Свету службу Божију у манастиру Светог Симеона Мироточивог на Немањином граду у Подгорици.

Mитрополија црногорско-приморска

Након читања Јеванђеља бесједио је игуман манастира Подмаине о. Рафаило Бољевић, који је рекао да иза умног поремећаја стоји умна демонска сила.

“И она, браћо и сестре, реагује само на име Христово, она реагује на дејство благодати Духа Светога. А то дејство, оно је и данас могуће, али морамо бити прецизни: морамо бити смирени пред заповијешћу и вољом и даром Божјим да не тражимо друге источнике, да не тражимо друге богоносце, да не тражимо боље и вјеродостојније свједоке од оних које је сам Бог изабрао.”, рекао је он.

Он се запитао како може да буде нормалан човјек који игнорише Светог Јована Богослова.

“Како може да буде нормалан човјек који потпуно игнорише учење Светог апостола Павла? Како га игнорише? Тако што га његове посланице не интересују, тако што се уопште не бави тумачењем онога што свети апостол говори”, рекао је о. Рафаило.

Игуман подмаински је рекао да је неисцјељиво болестан народ који неће да се лијечи свјетлошћу богопознања.

“Нека прими то што је изабрао, нека живи у болести, нека умире у њој, нека буде свјестан да је болест његова вјечна перспектива, јер нема другога лијека сем онога који Господ даде собом у тајни својега оваплоћења, у тајни Педесетнице, у тајни јеванђелског учења и апостолског предања”, закључио је игуман Рафаило Бољевић

Након Литургије благосиљан је славски колач, поводом имендана јерођакона Натанаила Крушчића, сабрата ове манастирске обитељи.

Владика Кирило на крају је рекао да светиња на Немањинграду има велико значење, јер се у њој слави име преподобног Симеона Мироточивог

“Јер је он најважнија грана лозе која нас насађује на лозу Христову, на чокот Христов и на лозу светих апостола. Преко ње нам, преко Симеона и Саве, долази изворно учење светих апостола и светих отаца. Врло је важно да се тога сјећамо”, поручио је епископ буеносајрески.

Рекао је да духу унинија треба да супротставимо истинску ревност у Богу.

“Имате ви данас много ревносних људи, много раде. Али тај њихов рад је сав расијан и увијек им је циљ само стицање пропадљивог богатства. Немојте да скупљамо своје богатсво у ризнице гдје мољац квари и гдје рђа изједа”, упозорио је владика Кирило.

Повезане вести

Вести