ПОНЕДЕЉАК, 21. 12. 2020 - 09:53

Извор: Епархија шумадијска

Никољдан у Саборном храму у Крагујевцу

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке г. Јован служио је 19. децембра 2020. године, на празник Светог оца Николаја Мирликијског, свету архијерејску Литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу.

Епархија шумадијска

Празнично богослужење појањем је улепшао хор Саборног храма под руководством протопрезвитера Драгослава Милована. Након читања светог Јеванђеља, верницима се обратио протојереј ставрофор др Зоран Крстић:

-Хришћани су се увек припремали и то је оно што се подразумева под постом и молитвом. Тако се и ове године налазимо у периоду поста и молитве, када нас Црква позива да истрајно упражњавамо, рекао бих, хришћански пут. Тај пут је пут уздржања, поста и молитве. Налазимо и у овим чудним временима, која никако да оставимо за нама. Мислимо да ће епидемија проћи, али она траје, тако да ћемо и Божић, вероватно, дочекати у ванредним условима. Поред свега, чак иако многе друге ствари не можемо да упражњавамо, свакако да можемо да се молимо. Дакле, не постоји одређени простор и време када човек може да се моли. То човеку нико не може одузети. Поред свих мука и епидемије која нам је свима за вратом, ипак оно што из наше вере извлачимо пред нас јесте поверење које негујемо ка Господу. Не може се живети ни без поверења према људима које извлачимо из поверења према Богу. Господ је све добро уредио за нас, све нам је дао, а тако и Сина свога да нам буде пријатељ у тешким, али и радосним околностима.

Повезане вести

Вести