ПЕТАК, 23. 10. 2020 - 15:40

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Упокојио се у Господу јеромонах Прохор Јосифов из Цетињског манастира

Обавјештавамо сву пуноћу црквену да се 21. октобра 2020. године у Општој болници у Бару упокојио у Господу јеромонах Прохор Јосифов, сабрат Цетињског манастира, послије краће и тешке болести изазване инфекцијом новог коронавируса.

Митрополија црногорско-приморска

Јеромонах Прохор је сахрањен 22. октобра у манастиру Ћелија Добрска, метоху Цетињског манастира, уз присуство братства Цетињског манастира и цетињских пароха.

Након заупокојене Литургије, коју су у ваведењској манастирској цркви служили презвитер Игор Балабан и ђакон Игор Пешикан, одслужено је опијело којим је началствовао архимандрит Данило, игуман манастира Светог Симеона на Немањином граду у Подгорици, а опроштајно слово о почившем брату Прохору је изрекао протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, архијерејски протопрезвитер цетињски.

Отац Прохор је рођен на Тројичиндан 1977. године у Кочанима у Републици Македоније, а на крштењу је добио име Душан. Богословију је завршио у Скопљу, а потом је студирао на Богословском факултету у истом граду. Ђаконско рукоположење је, након ступања у брак у којем је касније добио двоје дјеце, примио у Митрополији брегалничкој. Замонашен је 29. октобра 2010. године у Цетињском манастиру. За свештеномонаха је рукоположен на Петровдан 2014. године на Цетињу.

Посљедњих година је обављао дужност економа Цетињског манастира, старајући се о манастирским имањима и уједно обављајући дужност манастирског свештенослужитеља.

Молимо се Господу да га у насељима праведних настани и да му учини вјечан спомен!

Митрополија црногорско-приморска и Управа Цетињског манастира

Повезане вести

Вести