ПЕТАК, 23. 10. 2020 - 15:36

Извор: Задужбина Хиландара

Дочек Тројеручице у храму Светог Димитрија на Атици – беседа игумана Методија

У суботу, 17. октобра 2020. у 18 часова, у храму Светог Димитрија, у атинској општини Светог Димитрија, торжествено и у посебном молитвеном расположењу, служено је Велико вечерње у оквиру програма четрнаестог дана манифестације под називом „Дани Светог Димитрија (Δημήτρια) 2020“.

Задужбина Хиландара

Служили су Високопреподобни архимандрит Методије игуман Светог манастира Хиландара, Високопреподобни архимандрит Нифон игуман Светог манастира Свете Тројице – Светог Нектарија из Терпситеје у Глифади, уз саслужење свештеника при цркви Светог Димитрија и других.

Уз појање, уприличена је литија око храма у којој је ношен верни препис иконе Пресвете Богородице Тројеручице, пристигао из Светог манастира Хиландара, пред којим су произношене молитве за здравље свих који болују и њихових породица. Икона Тројеручице је након тога постављена на средини храма како би верници могли да јој се поклоне.

На крају службе, игуман Методије се у својој беседи осврнуо на повест чудотворне иконе и на чуда која су од ње потекла, све до данашњег дана. Посебно се захвалио свештеницима и члановима црквеног одбора храма Светог Димитрија на духовној вези која је остварена између Хиландара и њихове парохије уз посредовање иконе Пресвете Богородице Тројеручице.

Старешина храма Светог Димитрија протопрезвитер Матеос Халарис је у својој узвратној беседи нагласио како је „овај дан историјски за духовну породицу – парохију, којој су указани велика част, благослов и радост присуством Пресвете Богородице назване „Тројеручица“, која ће заувек остати у Светом храму: част зато што парохија није дочекала првог грађанина државе већ Прву Владарку Неба, благослов зато што Њено присуство у тешка времена пандемије представља антидот, лек који лечи сваку духовну и физичку болест и радост зато што је Господ препознао духовну потребу верника и понудио овај непроцењив дар“.

Такође, захвалио је геронди Методију, затим брачном пару Јоанису и Фотини Н. на прилогу за израду иконе, као и верном народу на доласку у великом броју и поштовању прописаних мера током трајања свечаности.

Богослужењу су присуствовали конзул Србије и управник Одељења за безбедност општине Светог Димитрија, а појао је  византијски хор „Антифоникон мелос“ под диригентском палицом протопсалта храма г. Георгиоса Камариариса.

Четрнаести дан свечаности „Дани Св. Димитрија 2020“ завршен је свеноћним бдењем којим је началствовао Високопреподобни архимандрит Христофорос Карамолегос, старешина Светог храма Вазнесења Господњег из Картерадоса на Санторинију, а појао је професор византијске музике и протопсалт г. Димитриос Катракулис, праћен својим ученицима – појцима.

Повезане вести

Вести