СРЕДА, 21. 3. 2018 - 09:45

Извор: ИН4С-Портал

Влада дискриминише Цркву која је створила Црну Гору

Епархијски савет Митрополије црногорско-приморске саопштио је да са жаљењем констатује да Влада Црне Горе води по много чему дискриминаторску политику према тој јединој канонској православној цркви у Црној Гори.

ИН4С-Портал

– Очигледан пример тога је чињеница да је Влада Црне Горе склопила уговоре о међусобној сарадњи са свима – осим са Православном црквом, која је родила Црну Гору. Најновија потврда наших тврдњи је недавно јавно објављен податак да Влада Црне Горе систематски финансира рад исламске медресе “Мехмед Фатих” (Освајач) у Тузима, док истовремено игнорише постојање Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу, најстарије црногорске средње школе из које је израстао и Универзитет Црне Горе, наводи се у саопштењу са седнице Епархијског савета и Епархијског управног одбора Митрополије црногорско-приморске, која је одржана у манастиру Морача.

Напомиње се да је новчана свота коју Влада ове грађанске државе додељује поменутој медреси, знатно виша од годишњег буџета православне Богословије на Цетињу, која од исте државе не добија ни једног цента. Поздрављајући укључење Медресе у систем јавног образовања и државни буџет Црне Горе, изражавамо своју забринутост односом Владе према Цетињској богословији, као најстаријој школи у Црној Гори, истиче се у саопштењу.

Епархијски савет најоштрије осуђује јавне позиве појединих псеудоверских организација на отимање црквене имовине, храмова и манастира, које је верни народ вековима завештавао једној, светој, саборној и апостолској Цркви оличеној у Митрополији црногорско-приморској и осталим епархијама Српске православне цркве у Црној Гори.

Упућен је позив Министарству финансија, Влади и Скупштини Црне Горе да неодложно приступе припреми и доношењу закона о реституцији и обештећењу одузете имовине цркава и верских заједница, и на тај начин, као и друге савремене државе, исправе неправду која је систематски учињена према црквама и верским заједницама после Другог светског рата.

Такође, учесници сабрања, као верници и породични људи, ценећи обичаје, вековно устројство и традицију Црне Горе, која је стварана на темељима хришћанских начела и вредности, веома су забринути најављеним ”Законом о регистрованом партнерству особа истог пола”.

Сматрамо, додаје се, да је крајње вријеме да наши законодавци почну на овакав начин да приступају овако сложеним темама.

– Не преписујући рецепте и законске моделе других, макар се они звали и ”европски”, нити их непромишљено и незналачки имплементирајући у наше друштво, него доносећи законе за наш народ и у име нашег народа и на темељу оних вредности на којима је саграђена сва његова часна историја. Не може политичка, економска, идеолошка или било каква интеграција у какву год заједницу бити на штету наше деце и светиње брака и породице, а овакви закони, без икакве сумње, само могу да доведу до општег посрнућа нашег већ раслабљеног и морално посрнулог друштва, упозоравају из Епархијског савета Митрополије црногорско-приморске.

Правни савет Митрополије задужен је да свестрано размотри и проучи Предлог устава СПЦ – Пећке патријаршије и састави евентуалне сугестије и предлоге на предложени текст новог устава.

Повезане вести

Вести