ПОНЕДЕЉАК, 19. 10. 2020 - 11:14

Извор: Епархија ваљевска

Епископ Лаврентије осветио крст у манастиру Докмиру

Знамење хришћанске победе, Часни крст на зимској капели манастира Докмир, пет векова старој светињи која је уједно и споменик културе, свечано је освећен 18. октобра 2020. године.

Епархија ваљевска

Чином освећења началствовао је администратор Епархије ваљевске, Преосвећени Епископ шабачки г. Лаврентије, уз саслуживање архијерејског заменика шабачког протојереја-ставрофора Мирка Вилотића, архијерејског заменика Епископа ваљевског протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника тамнавског протојереја Небојше Миливојевића, старешине манастира Меркшинца јеромонаха Серафима и надлежног пароха проте Зорана Марковића.

У молитвеном чину учествовало је и неколико сестара манастира Жича, на челу са игуманијом Јеленом. Владика Лаврентије је благословио сабране, узмоливши Господа да се у знаменитој тамнавској светињи још много година у славу Божју окупљају. Његов долазак за докмирску игуманију мати Јустину и њено сестринство буди нарочите радости, јер су управо са благословом владике Лаврентија оне у Докмиру пронашле уточиште ратних деведесетих, када су хрватске војне снаге срушиле манастир Житомислић у Херцеговини, у коме су оне до тада Богу служиле. И овај сусрет протекао је у знаку мноштва сећања, са жељом да се у будућем времену у радости слављења и стварања окупљају.

Повезане вести

Вести