ЧЕТВРТАК, 15. 10. 2020 - 14:06

Извор: СПЦ

Црквена слава и рукоположења у Покровском храму

Поводом храмовне славе, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је 14. октобра 2020. године свету архијерејску Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Београду.

ТВ Храм

Саслуживали су протојереји-ставрофори: архијерејски намесник београдски други Бранко Топаловић, старешина храма у пензији Стеван Станковић, ректор Богословије у Београду Драган Протић, старешина цркве на Централном гробљу Драган Павловић, старешина цркве Лазарице на Звездари Драгослав Стикић, старешина цркве Светог Илије у Миријеву Милош Мићић; јереји: старешина цркве Светог Василија Острошког на Бежанијској Коси Предраг Тимотијевић, парох цркве Светог Јована Владимира у Медакпвићу Игор Лукић, парох храма Светог Саве на Врачару Иван Штрбачки, парох при храму Светог Василија Острошког у Београду Марко Максовић; протођакони Радомир Перчевић и Стеван Рапајић; јерођакон Силуан са Свете Горе и ђакони Немања Калем и Урош Стојановић.

Богослужењу су присуствовали представник римокатоличке цркве Светог Антуна жупник Илија и помоћник директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Марко Николић.

Његова Светост Патријарх је, том преиликом, рукоположио ђакона Уроша Стојановића у чин свештеника, а дипл.теолога г. Павла Матулића у чин ђакона.

-Пресвета Богородица је наш велики заштитиник и покровитељ пред лицем Божјим. Кад би неко записивао сва виђења и јављања Мајке Божје, била би то огромна књига чудесних дела и Њене тајанствене помоћи роду хришћанскоме. На данашњи дан се открила једна велика истина, а то је да је Мати Божја заштитница оних који верују у Сина Њеног, Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа, Онога који је ради нас и нашег спасења ради био распет и пролио крв, беседио је патријарх Иринеј.

Уследила је литија око храма, а затим и ломљење славског колача овогодишњих домаћина славе породице Лазара и Гордане Симеуновић из Београда.

Повезане вести

Вести