ПОНЕДЕЉАК, 12. 10. 2020 - 15:04

Извор: Епархија осечкопољска и барањска

Света архијерејска Литургија и освећење парохијског дома у Острову

У недељу, дана 11. октобра 2020. године, када Црква слави перподобног Харитона Исповедника, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је Свету архијерејску Литургију у храму Рођења Светог Јована Крститеља у Острову.

Епархија осечкопољска и барањска

Епископу Херувиму саслуживали су протонамесник Немања Клајић, први парох даљски, јереј Бранимир Михајловић, парох островски и габошки и ђакон Војислав Николић.

Епископ Херувим обратио се сабранима пригодном беседом:

-У име Оца и Сина и Светога Духа!
Часни оци, драги народе Божји, нека је свима на здравље и на спасење данашње Сабрање! Руководимо се увек речима Светога Јеванђеља јер нам његове речи носе мир, заједницу и љубав. Сваки хришћанин, без обзира на веру и нацију, треба у своме срцу да сабира ове врлине, те да их кроз свој живот умножава. На тај начин можемо да побеђујемо овај свет. Свет није нимало на руку нас хришћана, али уколико у своме животу изгарамо у међусобној љубави, поучавамо се речима Светога Јеванђеља и слушамо реч Цркве, онда је наш пут у овоме свету благословен и води нас у наручје наших праотаца Аврама, Исака и Јакова.
Као Хришћани требамо да следимо духовни пут, пут подвига који нас води животу у Христу, јер треба да живимо са Христом и у Христу. Требамо се увек поучавати Јеванђељем и стремити ка Царству Небескоме - то је смисао и циљ живота овде на земљи.
Није смисао и циљ живота да стичемо само овоземаљска добра, већ је поред земаљских добара битније стицање оних небеских, непролазних добара. Када тако чинимо онда смо богоносан народ који шири љубав. Наши прадедови и оци ходили су путем подвига, они су нама данас путокази ка Царству Небескоме. Свето Јеванђеље које смо данас чули заиста показује како треба живети у Цркви Божјој, то јест како треба живети у послушности. Често пута одлазимо на различите стране, води нас бреме и бура овога века, не слушамо Цркву Божју и нисмо у послушности. Видимо из данашњег јеванђељског одељка како су апостоли послушали Реч Господњу, бацили су мреже и ухватили препуно рибе. Апостоли су били рибари, обични људи које је Господ узео да проповедају Реч Божју и шире благословену вест целоме човечанству. Њихова послушност према своме Учитељу Господу Исусу Христу била је далеко већа од послушности Богу свакога од нас појединачно. Не треба драга браћо и сестре да се одричемо благословенога пута. Трновит је пут који води ка Небеском Царству, јер се оно задобија знојем, молитвом и постом. Једино чинећи тако човек се обоужуе и даје му се могућност да види добра Небеског Царства. Када смо у љубави, у милости и нади на Литургији сабрани у харму Божјем, сабрани око Тела и Крви Господње, налазимо се на правом путу. Требамо да се причешћујемо, да долазимо у Цркву Божију како би слушали реч Јеванђеља.
Дао Бог да се наша заједница овде у Острову, и заједнице широм наше епархије очувају, да наш народ остане на својим вековним огњиштима, тамо где је досад био, где је обрађивао земљу и стицао добра. Нажалост, дешавају нам се страшне ствари. Народ напушта своја огњишта и одлази. Упркос томе и даље верујемо да ту није крај и да ће се народ вратити, да ће доћи на своју земљу са које је поникао. Верујемо да ће се вратити у своје куће, на гробове својих предака који су и у тежа времена знали и нас учили како се чува своје огњиште. То је оно чиме треба да се руководимо и што нам треба бити пример како да живимо овде где јесмо, у овој благословеној земљи и плодоносној земљи. Морамо и ми дати свој труд, морамо допринети. Оне који одлазе покушајмо разуверити у томе, охрабримо их да остану овде и следе очински и прадедовски пут. Наши преци градили су нам ове цркве и према томе наш завет је да их чувамо, да их обнављамо и долазимо у њих.
Нека би Господ дао да то тако и буде и нека сте сви срећни и благословени! Амин.

Епископ Херувим је по одслуженој Литургији осветио обновљени островски парохијски дом. Парохијски дом обновљен је уз помоћ верног народа овог села.

Повезане вести

Вести