УТОРАК, 6. 10. 2020 - 15:30

Извор: Епархија врањска

Парастос поводом 102. годишњице ослобођења града Врања

Одавањем поште и парастосом изгинулим ратницима испред Спомен костурнице на Шапраначком гробљу у недељу 4. октобра настављено је обележавање 102. годишњице ослобођења града Врања у Првом светском рату од бугарске окупације.

Епархија врањска

Спомен костурница на Шапраначком гробљу изграђена је 1989. године. На њој су имена 235 ратника, погинулих на територији целе наше земље. Парастос је обавио Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије са свештенством Епархије врањске.

Врање је ослобођено 4. октобра 1918. године, након 2 године 11 месеци и 18 дана окупације. Слобода је плаћена са 514 живота на фронту и 335 недужно стрељаних од стране бугарског окупатора. Данас се сећамо оних који су део најславније прошлости нашег народа и отаџбине.

После парастоса изгинулим ратницима испред Спомен костурнице на Шапраначком гробљу, у галерији Народног музеја одржана је изложба фотографија и докумената "Шумадијска дивизија 1914-1918", у организацији Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије. Изложбу је отворио председник Скупштине града Врања господин др Дејан Тричковић. После предавања историчара др Ивана Бецића, на тему "Ослобођење Врања у Првом светском рату", свечано су уручене Повеље Четврти октобар и Повеље захвалности. Ове године Повеље су добили доскорашњи командант 4. бригаде Копнене Војске, бригадни генерал у пензији господин Слободан Стопа и Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије.

Повезане вести

Вести