СРЕДА, 23. 9. 2020 - 15:48

Извор: СПЦ

Освећена Саборна црква Свете Софије у Варшави

После скоро пет година од постављања камена темељца, Саборна црква Свете Софије у Варшави свечано је освећена у недељу уочи Мале Госпојине, 20. септембра 2020. године.

СПЦ

Ова нова катедрала, која изгледом подсећа на цркву Свете Софије у Цариграду, јесте прва православна црква подигнута у овом столећу у пољској престоници. Литургија служена у недељу била је друга по реду одслужена у њој. Подсећамо, прва Литругијс је служена у мају 2018. године, после три године од освећења и постављања камена темељца од стране Патријарха цариградског Вартоломеја и Митрополита варшавског Саве, 5. децембра 2015. године.

Архијереји, свештенство и народ ушли су у свечаној литији у цркву са митрополитом Савом и још девет архијереја Пољске Православне Цркве. Црква је била испуњена вернима пристиглих из целе Пољске. Архијереји су осветили водицу и пошкропили целу цркву и наставку је осветили.

Предстојатељ Пољске Православне Цркве је заблагодарио Светој Тројици и говорио о богослужењима која ће се убудуће у храму савршавати. До сада су се верници молили у привременој дрвеној цркви у близини. Митрополит је рекао: „Литургија освећује човека и сав свет око њега, и сједињује га са Богом и ближњима. Она нас исто тако сједњује са прецима који су принели свој зној и крв на олтар светог Православља и за слободну отаџбину почев од 16. века све до Првог и Другог светског рата, при депортацијама, изгонима, пресељењима, у рацији у Вистули, у логорима какви су били Сибир, Катин, Меднаје, Телерхоф, Освећин, Дахау, Равенсбрик, Маутхаузен; то су жртве које су преживеле разарање својих цркава или се жртвовали у Варшавском устанку када су свештеници Варшаве, верници, омладина и деца били побијени.

Његово Блаженство је подсетио на то да варшавска Света Софија подсећа архитектонски на драгуљ архитектуре у Цариграду и изразио жаљење свих хришћана због недавног њеног преобраћања у џамију: „Али овде у Варшави, у центру Европе, настаје црквени живот у цркви која је копија оне величанствене грађевине цариградске.“

Архиепископ вроцлавско-свјачински Јеремија проповедао је на јеванђељско зачало и притом подсетио на то да је у темељу цркве уграђена капсула која садржи крв невиних сирочића погубљених 1944. године: „Њихова крв представља везу са крвљу наших хришћанских мученика кроз историју.“

После Литургије је уследила литија око цркве током које је митрополит Сава заблагодарио свим приложницима храма, као и свима који су дошли да се помоле на његовом освећењу. Цркви је подарио богослужбене сасуде. 

За све присутне приређена је агапа љубави.

Ипак, унутрашњост цркве се још уређује и очекује се да ће бити завршена идућег пролећа. Агенције јављају да је црква у потпуности подигнута прилозима верника. У Варшави има од 30 до 40.000 православних душа које су до сада имале само две дејствујуће цркве: Саборну цркву Свете Марије Магдалине, саграђену од 1867. до 1869. године, и цркву Светог Јована Лествичника подигнуту 1905. године. На почетку 20. века у пољској престоници је било на десетине православних цркава, а скоро све су срушене 20-их година прошлог века.

Повезане вести

Вести