НЕДЕЉА, 20. 9. 2020 - 10:13

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Прослављена слава Манастира Трескавца

У суботу 19. септембра 2020. године Светоархангелски Манастир Трескавац прославио је свога Патрона у Лику светог Архистратига Михаила вође свих небеских бестјелесних сила, када се присјећамо његовог славног чуда у Фригији у мјесту званом Хони (погружење).

Епархија бихаћко-петровачка

Свету архијерејску Литургију у манастирском Храму предводио је Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки и рмањски г. Сергије уз саслужење: архимандрита Василија (Рожића), Варнаве (Дамјановића), игумана Јеротеја (Влајковића), јеромонаха Амвросија (Епархија далматинска), протонамјесника Дејана Зељкића, презвитера Стојана Ђурђевића (Епархија бањалучка), Чеде Ђурића, протођакона Немање Рељића и ђакона Алексе Марића. Након прочитаног јеванђелског зачала бесједио је по благослову Његовог Преосвештенства Епископа Сергија, јеромонах Амвросије сабрат Манастира Крке, који је говорио о живој Цркви Христовој која од неколицине сабраних људи на светој Литургији чини народ Божији који је окупљен око Господа Исуса и угодника Његових.

Сходно томе земља постаје небо, небо гдје се налазе сви свети али и мноштво војске бестјелесних чијег и предводника славимо и данас, Архистратига Михаила и све војске анђелске. Послије заамвоне молитве извршен је чин свећења славског колача и кољива, а свечана трпеза љубави припремљена је у манастирској порти.

Повезане вести

Вести