ПОНЕДЕЉАК, 14. 9. 2020 - 22:17

Извор: Епархија сремска

Слава цркве Сабора српских светитеља у Руми

Звона величанствене цркве Сабора свих српских светитеља у осам часова недељног јутра 13. септембра 2020. године позивала су верни народ Руме на молитву.

Епархија сремска

Јутрењем је началствовао архијерејски намесник протојереј Сретен Лазареви, док су певницу вдили пароси храма Бранислав Мишковић и Вујадин Савић. Торжественом Литургијом је началствовао Епископ сремски Василије уз саслужење протојереја-ставрофора др Драгомира Санда, протојереја Сретена Лазаревића, јереја Драгана Арсенића, Вујадина Савића, Бранислава Мишковића и Слободана Вујасиновића, као и ђакона Горана Власца, Страхиње Џомбића и Драгана Вучића.

Певницом са теолозима је руководио јереј Душан Вишекруна. Молитвено је присуствовао протојереј-ставрофор Јован Јовичић.

Током Литургије чином протојереја одликовани су пароси цркве Сабора српских светитеља Бранислав Мишковић и Вујадин Савић. -Честитам на овом светом чину и подстреку да још ревносније раде и мисионаре на духовном узрастању народа Божјег ове парохије, деце српске и својих породица, казао је епископ Василије.

Кумови овогодишње славе био је г. Владимир Шпановић са својом домаћом црквом а за наредну годину кумство је преузео г. Милан Пуповац са породицом.

-Господ је спремио гозбу како смо чули данас у јеванђељској причи, и нуди је свим људима, да се нађу у са Њим у сословију и у Његовој радости. Многи су се нећкали и нису хтели да дођу на ту гозбу коју је Господ приредио и приређује сваки пут на сваком богослужењу и на свакој Литургији у нашој Светој Цркви. Колико смо ми присутни и чујемо глас Божји, колико ослушнемо Његов позив, благо ће бити онима који буду учесници на Његовој Трпези што се огледа у Светој тајни причешћа и свим Светим тајнама у Цркви. Молитва је чудо. Молитва је снага и енергија божанска која се низводи на сваком богослужењу и призива благодат Духа Светога на све нас. Зависи од нас колико ћемо енергију коју поседујемо активирати, умножити у нама самима чинећи добра дела, милостињу, размењујући лепе речи, радост у Господу и благослов који нам Творац свега света даје, беседио је владика Василије.

Под окриљем Сабора српских светитеља, верни су у порти величанственог и најмлађег храма који духовно узраста богослужењима већ девет година, (зидање, дванаест година) наставили богоугодне разговоре са својим архијерејем и свештенством, честитајући протама Браниславу и Вујадину црквена одличја.

Храмовна слава продужена је трпезом љубави у свечаној сали при Вазнесењском храму. Током трпезе агапе обратили су се свештеници Сретен Лазаревић и Бранислав Мишковић и на крају је благопоучне речи упутио Епископ сремски.

Из слова архијерејског намесника румског Сретена Лазаревића издвајамо: -Данас смо у овом светом дану обрадовани заједништвом око васкрслог Господа, заједно са Пресветом Богородицом чије полагање Појаса данас прослављамо. Поред тог празника прослављамо и Сабор српских светитеља. Поред величанствених отаца и дивних првојерараха Српске Православне Цркве ми смо данас почаствовани близином и заједништвом стотине и стотине хиљада Светих новомученика јасеновачких, обрадовани увенчаном славом пред Престолом Вишњега. Данас нас је у то заједништво прибројао и наш архијереј, Његово Преосвештенство Епископ сремски Василије, који нас је сабрао на сабору у најновијем, најмлађем и најдивнијем и најукрашенијем храму Сабора српских светитеља у нашој милој и величанственој Руми.

-Ваше Преосвештенство, часни оци, браћо и сестре, окупили смо се данас у духовној радости и нека нам та радост остане у срцима бар до следећег Сабора српских светитеља, па онда да наставимо даље. Благодарим Троједином Богу, Оцу и Сину и Светоме Духу и Његовом Преосвештенству, нашем оцу епископу Василију, јер епископ је отац отаца. Ми смо свештеници оци, а наш Епископ је отац отаца, наш духовни вођа, духовни родитељ и духовни учитељ. Благодарим му што је мог сабрата и брата, оца Вујадина и мене грешног рукопроизвео у чин протојереја. Радују се данас Срби Светитељи што нас виде овако, радују се међу њима и наши свети преци који заједно са Србима у Небеској Србији славе Бога. Радујемо се духовно и ми, и требали бисмо да се радујемо свакодневно, како бисмо духовно узрастајући дочекали да нас дочека Свети Сава, да изађе пред нас и Свети Симеон и сви Свети Немањићи, Лазаревићи, Бранковићи, наша мајка Ангелина светитељка фрушкогорска, новомученици и мученици – да нас сви они дочекају и да нас уведу у радост Господа нашег Исуса Христа не по нашим делима него првенствено по љубави и милости Божјој… Благодарим братији свештеницима што су дошли данас, кумовима г. Владимиру Шпановићу и његовој домаћој цркви као и његовим родитељима који су ктитори наше светиње. Благодарим и кумовима за следећу годину г. Милану Пуповцу. Благодарим свим ктиторима, донаторима, приложницима, иконографу Николи Ђуровићу који дивно живопише храм, а ако Бог да, у октобру ћемо започети зидање парохијског дома код цркве, беседио је протојереј Бранислав Мишковић.

-Ми смо сви већ по рођењу међусобно везани и ово говорим у контексту прослављања празника Појаса Пресвете Богородице. По успенију своме Света Богородица дала је  свој појас апостолу Томи који је пренет у Цариград из епископије Зиле и чуван у запечаћеном ковчегу у Богородичиној цркви Влахерни, задужбини царице Пулхерије. И никад се није отварао овај ковчег све до времена цара Лава Мудрога (886-912). Супруга Лавова, царица Зоја, душевно је оболела и цар је умолио патријарха да се ковчег отвори, појас изнесе и стави на болесну царицу. Царица је одмах оздравила. Тај Појас данас и нас везује и обавезује да се и ми молимо овако немоћни слаби, да се обраћамо за помоћ у сваком нашем стремљењу. послу. Данас се сећамо тог празника и нека нас веже Појас Пресвете Богородице на нашем путу духовног узрастања и спасења, поручио је Епископ сремски г. Василије.

Повезане вести

Вести