УТОРАК, 25. 8. 2020 - 11:22

Извор: Епархија врањска

Молитвена прослава 28. годишњице хиротоније Епископа Пахомија

У недељу 11. по Духовдану, на празник Светог мученика и архиђакона Лаврентија, 23. августа 2020. године, поводом своје 28. годишњице хиротоније и увођења у трон Епископа врањских, Његово Преосвештенство Епископ г. Пахомије је служио свету архијерејску Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању.

Епархија врањска

Саслуживало је 13 свештенослужитеља Епархије врањске. Литургији је, поред мноштва вернога народа, присуствовала и заменица градоначелника Врања гђа Зорица Јовић са сарадницима. У току Литургије, Епископ је рукопроизвео протонамесника Ненада Митића у чин протојереја, протонамесника Бобана Илића у чин протојереја, а протојереја Љубишу Гачића одликовао је правом ношења напрсног крста.

Многи од присутних су се причестили светим тајнама Господа нашега Исуса Христа.

На крају Литургије, Епископ се обратио поучном беседом тумачећи Јеванђеље о праштању. Том приликом је захвалио свештенству, монаштву и верном народу Епархије врањске, институцијама, друштвима и свима онима који су служили и који и сада служе Цркви Божјој заједно са њим пуних 28 година. Беседом се затим обратио протојереј-ставрофор Александар Јовановић, честитајући епископу Пахомију годишњицу, осврнувши се на труд и рад Архијереја на духовној и градитељској обнови Епархије врањске у протеклих 28 година. По многољетствију епископу Пахомију свих присутних у храму, уручени су поклони Епископу од стране братства Светопрохорске обитељи на челу са игуманом архимандритом мр Методијем (Марковићем) и свештенства Епархије врањске. 

По завршетку Литургије трпезу љубави коју су припремили братство манастира Преподобног Прохора Пчињског, Кола српских сестара

Повезане вести

Вести