УТОРАК, 18. 8. 2020 - 07:43

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Монашење и Литургија у манастиру Горњи Брчели, богослужио Митрополит Амфилохије

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је јуче 17. августа са свештенством Свету службу Божију у манастиру Горњи Брчели у Црмници.

Митрополија црногорско-приморска

Пред почетак Литургије Владика Амфилохије је замонашио послушнице ове свете обитељи Монику и Гордану, којима је дао монашка имена Еликонида и Јелена.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Митрополит црногорско-приморски је подсјетио на ријечи апостола Павла: Ми смо миомир Христов.

“Ове његове ријечи упућене ученицима у Ефесу упућене су свима који се у Његово име крштавају у име Оца и Сина и Духа Светога и који предају себе Њему на жртву живу на начин на који је Он себе предао за спасење свијета, за спасење рода људскога”, рекао је Владика.

Додао је да се тај велики Божји дар нарочито пројавио кроз свете Божје људе.

“Пројавио се кроз њих од пророка, апостола – па до наших времена”, казао је он.

Подсјетио је да данас прослављамо Светих седам отрока ефеских.

“Који су заиста миомир, не само града Ефеса него, ево, читаве васељене. Њих седморица, који су себе жртвовали за Господа, који нијесу устукнули пред насиљем него су сви крв своју пролили за Господа да би их Господ удостојио да се у пећини тамошњој похране и ту буду око 200 година. А с обзиром да је и у оно вријеме и кроз сву историју било људи који су сумњали у васкрсење Христово и у васкрсење мртвих у вјечни живот, онда су они и васкрсли и били свједоци још овдје на земљи живога Христовога васкрсења”, казао је Владика.

Повезане вести

Вести