ЧЕТВРТАК, 13. 8. 2020 - 12:18

Извор: www.spc.rs

Патријарх српски г. Иринеј посетио Сремске Карловце

На позив Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј посетио је 11. августа 2020. године Сремске Карловце.

www.spc.rs

У току је обнова фасада Саборне цркве и Патријаршијског двора коју финансира Покрајинска влада из фонда који је пре две године основан за уређење и обнову Сремских Карловаца. Заједно са председником Покрајинске владе г. Игором Мировићем, покрајинским секртетаром за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама гђом Драганом Милошевић и директором Покрајинског завода за заштиту споменика културе г. Зораном Вапом, ко­ји оба­вља над­зор над ра­до­ви­ма, Његова Светост Патријарх се, у пратњи домаћина владике Василија, упознао са током рестаурације и консервације двају капиталних објеката Српске Православне Цркве у Сремским Карловцима.

Уједно, Патријарх се информисао и о радовима на адаптацији и преуређењу синодалних и патријаршијских просторија на спрату Старог двора. Високи гости су посетили и Богословију Светог Арсенија Сремца, у којој су током 2019. и 2020. године изведени радови захваљујући којима су побољшани услови рада и боравка ђака и професорског кадра. 

Током разговора је констатовано да обнова Саборне цркве и Патријаршијског двора тече у складу са предвиђеном динамиком. Покрајински премијер г. Игор Мировић је предложио да се радови интензивирају с обзиром на то да ће се обележавање стогодишњице уједињења обласних Цркава у једну јединствену Српску Православну Цркву одржати следеће године. Покренуто је и питање обнове крова Богословског семинара – интерната и исказана нада да ће и то бити реализовано како би услови за смештај богослова и у том објекту били бољи.

Повезане вести

Вести