СРЕДА, 12. 8. 2020 - 11:33

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Успешно завршена акција прикупљања средстава за обнову Цркве Светог Пантелејмона у Призрену

Уз Божју помоћ и благослов Његовог преосвештенства Епископа рашко-призренског г. Теодосија, успешно је приведена крају акција прикупљања средстава за обнову древне Цркве Светог великомученика Пантелејмона у Призрену.

svetigora.com

Захваљујући прилозима бројних вјерника, људи добре воље и племенитих намера за врло кратко вријеме прикупљена су средства потребна за обнову овe наше средњевјековне светиње.

" То сведочи речи које помињемо свих ових месеци: Не дамо светиње! У тој једној реченици може се сажети да смо сви дужни да сачувамо нашу прошлост, да смо дужни да покажемо захвалност прецима и покажемо пут потомцима, морамо да имамо континуитет у трајању на одређеним просторима, поготово оним који су окупирани и да покажемо да не одустајемо од свог наслеђа, своје историје, националног и верског бића. Акција прикупљања средстава на обнови Цркве Светог Пантелејмона показала је колико је наше наслеђе и светиње на Косову и Метохији важни не само нама који смо из Призрена, него и многим другим људима, који су донирали средства са простора бивше Југославије, из Црне Горе и Србије, Аустралије, Њемачке, Америке. Сами смо изненађени колики је био одзив људи“, каже за Радио Светигору Радмила Кнежевић, члан Одбора за обнову Цркве Светог великомученика Пантелејмона, на чијем челу је Небојша Гаџић, професор на Архитектонском факултету у Косовској Митровици.

Повезане вести

Вести