ПОНЕДЕЉАК, 10. 8. 2020 - 18:17

Извор: Митрополија дабробосанска

Митрополит Хирзостом освештао темеље новог храма у Фочи

Село Миљевина надомак Фоче данас је доживјело несвакидашњи догађај. Данас је добило свој почетак остварење оног што се више година и деценија причало, а то је изградња једне цркве мученицима пострадалим 1945. године на подручју Калиновика и Фоче. Дана 10. августа 2020. године, освећењем земљишта за будући храм и побадањем часног крста на мјесто будућег жртвеника отпочело велико и историјско дјело.

Митрополија дабробосанска

Тачно у 18:30 часова у Миљевину је пристигао Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански у пратњи свог ђакона Будимира Гардовића. Одмах по свечаном дочеку и архијерејском облачењу је кренуо обред освећења земљишта и побадања часног крста.

Високопреосвећеном су саслуживали: протојереј Никола Ковач, архијерејски намјесник србински, јереј Љупко Медовић, парох миљевински, јереј Милош Јањић, проф. богословије у Фочи, јереј Милан Милановић  парох загорски (калиновачки) и ђакон Будимир Гардовић.

Након освећења земљишта, часног крста и његовог побадања у земљу Високопреосвећени се обратио сабраном народу и између осталог истакао:  ''…… Нека је благословљен овај дан и овај тренутак када ево осветисмо земљишта на којем ћемо градити храм светих мученика, а у спомен свих оних који мученички пострадаше 1945. године на босанској голоти. Ми као Црква божија морамо се сјећати оних који су убијени, масакрирани и сакривени од нас и јавности само због тога што су били на супротној страни једне политике и идеологије. Почињемо градити храм племените успомене и дужног поштовања према побијенима, али без намјере да осуђујемо било кога. Узесмо од господњег давања, од ове земље и принесосмо је Господу да на његовом подигнемо Њему Богу живоме храм у коме ћемо се Њему молити и Њега прослављати, свете мученика славити и помињати оне који мученички пострадаше……..Уградимо себе у будући храм и учинимо себе дијелом њега и сјединимо се молитвено са нашим страдалницима….''

Повезане вести

Вести