УТОРАК, 11. 8. 2020 - 14:57

Извор: www.spc.rs

Ниче још један храм Божји у престоници

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј освештао је 11. августа 2020. године темеље храма Свете великомученице Марине у Селу Раковици.

www.spc.rs

Саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке у молитвеном присуству директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевића и многобројни верни народ Села Раковице.

Село Раковица је добило званични префикс „село“, како би се разликовало од много већег предграђа Раковице, које је настало крајем 19. века и од кога се касније развила данашња општина Раковица. Село Раковица је 1970. године приложено граду Београду.

У Селу Раковици се налази локалитет познат под именом Стари манастир на око 300 метара југоисточно од парка у Јајинцима. Село Раковица је настало дуж тока реке Раковице, тада бистре реке пуне ракова и раковица, по којој носи име. Река и насеље се наводе  у турским списима из 16. века. Верује се да је по реци Раковици име добио и манастир Раковица који је подигнут у другој половини 14. века, у време владавине кнеза Лазара. Након турских паљевина, монаси су манастир Раковицу крајем 16. века преселили на садашње место, које је тада било скривено густом шумом.

Повезане вести

Вести