ПЕТАК, 7. 8. 2020 - 13:15

Извор: Епархија милешевска

Трогодишњица устоличења Епископа милешевског Атанасија

Поводом трогодишњице од устоличења Преосвећеног Епископа г. Атанасија у трон Епископа милешевских, свештенство и верни народ Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши и Сјенице сабрао се 6. августа 2020. године у манастиру Милешеви на Божанској Литургији око свог Епископа да саборно узнесу заједничку молитву благодарности Богу за сва доброчинства (фотогалерија).

Епархија милешевска

Предстојатељу литургијског сабрања, епископу Атанасију, саслуживали су настојатељ Светониколајевске обитељи у Прибојској Бањи архимандрит Теофило, духовник манастира Милешеве архимандрит Леонтије, протојереј-ставрофор Марко Папић, настојатељ Светоуспењске обитељи у Сељанима јеромонах Петар, протојереј Никола Перковић, јереј Мишел Мемишевић и ђакон Иван Савић. Милешевско сестринство одговарало је на прозбе и јектеније.

Након заамвоне молитве служен је помен свим пострадалим у злочиначкој акцији званој Олуја.

-Сабрали смо се данас у светом храму Вазнесењском да прославимо Господа Бога и Његове свете угоднике, и да направимо један молитвени осврт у доброј вољи, љубави и мудрости, на ово протекло време. Чинећи то стајемо пред Бога. Тако и можемо направити један исправан поглед, осврт, стајући пред Бога. Јер, стојећи пред Богом, узрастамо у љубави и разуму и оспособљавамо се да посматрамо и сагледавамо здраво, разумно, исправно. Могли сте приметити у нашим молитвама да међу онима које су нарочито наглашене стоји и ова да молимо Бога нарочито за то да на крају када буде смотра општа, и када свако треба да покаже како је живео, како је искористио своје време, своју шансу у овом животу, ми се молимо да нам Бог припомогне да ми будемо кадри дати добар одговор, да смо добро испунили своје време, своје шансе, своје обавезе пред Богом и пред људима. То је наша главна преокупација у животу.  Ако пажљиво читамо Јеванђеље видећемо да се више пута Господ управо на то и осврће, да је то најбитније, да будемо препознати тада, у том кључном моменту, да будемо препознати и признати, беседио је Владика.

-Нас је Господ позвао и укључио у континуитет добра, у Његовој љубави, у Његовој премудрости, са циљем да добро деламо по узору на Њега, Господа Бога нашега, да будемо сарадници у спасењу, и своме и спасењу ближњих. Да служимо Богу и ближњима у љубави према Богу и ближњима. Користим овај тренутак, браћо и сестре, да вас позовем да се учимо волети добро, радовати се добру, да се учимо радовати се туђој срећи, постигнућима других људи, да нас постигнуће браће наше у добру радује исто, па и више, него наша властита, поручио је епископ Атанасије.

Због немогућности да физички буду учесници ове духовне радости, верујући пљеваљског краја, заједно са својим свештенством и монаштвом послали су честитку:

-За ове три године откако сте на трону милешевском, Ви сте показали да сте мудри архипастир који брижно управља својим духовним стадом и цијелом Епархијом. Нека Вам Бог подари снаге да нас проведете кроз све овоземаљске невоље и страдања која су нас задесила и неокаљане изведете на сунце коначне Христове победе. Морамо Вам рећи да смо дубоко погођени одлукама црногорских власти да већ пола године држе затворен гранични прелаз на Јабуци и тако Вас физички онемогућавају да дођете међу свој народ у пљеваљском крају који вас жељно ишчекује. Упркос свим физичким забранама, Ви сте за све то вријеме, молитвено и путем савремених средстава комуникације, били непрестано са нама и нисте дозволили да се чак ни на моменат осјетимо остављени и заборављени. Посебно нам је драго што сте и у овим тешким временима показали да границе међу браћом не постоје и да је Милешевска епархија јединствена и недјељива.

Након свете службе сви присутни су позвани у манастирску гостопримницу за заједничку трпезу љубави где је у љубави уз богоугодне разговоре и песму, настављено заједничарење у Господу.

Повезане вести

Вести