ЧЕТВРТАК, 30. 1. 2020 - 12:50

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Крсна слава Епископа зворничко-тузланског г. Фотија

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије прославио је 29. јануара 2020. године своје крсно име - празник Часних верига Светог апостола Петра.

Епархија зворничко-тузланска

На светој архијерејској Литургији у Петропавловском храму у Бијељини началствовао је Преосвећени Епископ зворничко-тузлански г. Фотије. Саслуживали су Преосвећена господа Епископи осечкопољски и барањски Херувим и мохачки Исихије, архимандрити Гаврило (Стевановић) и Василије (Костић), свештенство и ђаконство подручне епархије.

У славу Божју и у част Светога апостола Петра, током свете Литургије појао је византијски хор Свети Роман Мелод из Брчког.

Заблагодаривши архијерејима који су дошли да својим присуством духовно обогате празничну радост, епископ Фотије је пригодном беседом поздравио верни народ, који је позвао да храбро, непоколебљиво и са вером у Христа носи своје вериге, своје бреме тј. крст свога живота.

-Данашњи празник нас поучава да не могу силе земаљске и силе људске стати на пут проповеди Јеванђеља. Оно што је Бог наумио да објави свету, то ће се десити. Мисија апостола Петра није могла да се прекине његовим бацањем у тамницу, јер је он требало да проповеда Јеванђеље по читавој Малој Азији, Палестини и да стигне до Рима и даље, поручио је домаћин сабрања, епископ Фотије.

После свете Литургије, у сали Светосавско-парохијског дома Петропавловског храма у Бијељини уприличено је послужење за верни народ који је Преосвећеном Владици упутио најсрдачије честитке поводом његове крсне славе.

Епархија зворничко-тузланска

У дому Епископа зворничко-тузланских, славске дарове је благословио Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим, у молитеном присуству Преосвећене господе Епископа бачког Иринеја, крушевачког Давида, осечкопољског и барањског Херувима, мохачког Исихија, умировљеног зворничко-тузланског Василија и умировљеног западноевропског Константина. Славском сабрању присуствовали су многобројни угледни гости којима се придружио и Преосвећени Епископ далматински г. Никодим.

Епархија зворничко-тузланска

Повезане вести

Вести