СУБОТА, 14. 12. 2019 - 11:46

Извор: Радио Слово љубве

Духовно и културно наслеђе манастира Студеница

У Српској академији наука и уметности, јуче 13. децембра 2019. године отворена је изложба о манастиру Студеница под називом „Духовно и културно наслеђе манастира Студенице, ревност, постојаност, савременост.“

Радио Слово Љубве

Ову свечаност је својим присуством увеличао Његова Светост Патријарх српски Иринеј.

На почетку изложбе обратио нам се председник Српске академије наука и уметности, господин Владимир Костић поздравивши Његову Светост Патријарха српског Иринеја као и монаштво манастира Хиландара и манастира Студенице.

„Већ смо дубоко загазили у девети век постојања манастира Студенице и истакао бих шта је то једна нит која повезује сва времена од градње па до данас. То је добра воља свих оних који су градили, живели тамо и помагали опстанак Студенице, њен развој и настанак свих оних вредности чије фрагменте систематематично постављене и уз добро објашњење данас овде видимо“, рекао је игуман манастира Студенице архимандрит Тихон.

Затим се присутнима обратио и аутор изложбе, дописни члан Српске академије наука и уметности, проф. др Миодраг Марковић и истакао колико је времена и труда уложено у поставку изложбе која је трајала до сат времена пред само отварање. Нагласио је и да је било веома тешко одабрати које предмете из богате историје манастира Студенице изложити због ограниченог простора галерије. Поред историјских предмета који се могу видети, изложба је употпуњена дигиталним техноглијама које на модеран начин посетиоцима приказују делове историје манастира Студенице као што су живопис, конзервација и рестаурација фресака и тродимензионални приказ цркава манастира  На крају свог говора се захвалио многобројним институцијама и појединцима који су помогли у реализацији изложбе.

Након ових обраћања, изложбу је отворио академик Гојко Суботић речима „Изложба која нас овде окружује представља Студеницу у облицима и богатству сабирану вековима.“

Свечаном отварању изложбе присуствовали су и викарни Епископ ремезијански Г. Стефан, игуман манастира Хиландар архимандрит Методије, старешина цркве Ружице протојереј – ставрофор Владимир Вукашиновић, старешина Вазнесењске цркве, о. Арсеније Арсенијевић, монаштво манастира Хиландара и Студенице.

Повезане вести

Вести