НЕДЕЉА, 24. 11. 2019 - 17:38

Аутор: Горан Миловановић

Епископу Јоаникију високо одликовање Украјинске Православне Цркве

Празник Светог Нектарија, великог угодника Божјег и Чудотворца Егинског, прослављен је 22. новембра 2019. године евхаристисјким сабрањем у манастиру Ђурђевим Ступовима.

Епархија будимљанско-никшићка

Радост празничног сабрања увеличало је молитвено присуство Високопреосвећеног Митрополита бориспољског и броварског Украјинске Православне Цркве Московског Патријархата г. Антонија, који је заједно са домаћином, Преосвећеним Епископом будимљанско-никшићким г. Јоаникијем служио свету архијерејску Литургију. 

Владика Антоније је, том приликом, за подршку канонском православљу и јачање међуцрквених веза Епископу будимљанско-никшићком Јоаникију уручио високо одликовање Украјинске Цркве - орден Светог Јова Почајевског.

Високог и драгог госта из Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије речима срдачне добродошлице поздравио је епископ Јоаникије, који је казао да је, у наставку великог славља Светог архангела Михаила, у братску посету Епархији будимљанско-никшићкој дошао Његово Високопреосвештенство Митрополит бориспољски и броварски г. Антоније.

„Ваше Високопреосвештенство, добродошли у ову нашу древну светињу. Донијели сте нам велику радост, нарочито зато што нас је Бог удостојио да заједно данас принесемо Господу Богу нашем бескрвну жртву, да се причестимо заједно светим тајнама Христовим и да се сјединимо у љубави Божјој“, рекао је Владика.

Епархија будимљанско-никшићка

Упознајући Митрополита са историјом древне немањићке задужбине манастира Ђурђеви Ступови, Епископ је казао да та светиња више од 800 година слави име Божје под покровитељством Светог великомученика Георгија, да је много пута страдала, али је увек изнова васкрсавала.

„Дочекали смо, хвала Богу, да се овдје обнови и епископски трон који је утврдио Свети отац наш Сава Српски прије 800 година“, истакао је Његово Преосвештенство и поздрављајући уваженог госта из братске Украјине нагласио да је свето Кијево мајка свих руских градова:

„Тамо је велика историја, а што је најважније тамо су велике светиње. Ко уђе у пештере Кијево-печерске лавре и кога Бог удостоји да се поклони моштима Светих Кијево-печерске лавре, он не може а да не осјети велику светињу и велику радост. Волим да кажем да је Кијево-печерска лавра послије гроба Господњег, можда, једно од најсветијих мјеста на планети. Велика нам је радост што нам доносите благослове мученичке Украјинске Павославне Цркве“.

„Велика су искушења у цијелом православљу, а Украјинска Православна Црква Московског Патријархата стоји као стуб и свједочи јеванђелски истину, правду, љубав, црквени поредак и велико јеванђелско трпељење. Кроз невоље Господ устројава наше спасење и ви, украјински архијереји на чијем челу је Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије, у кога сви гледамо као у свјетило православља, ви данас носите барјак свете вјере православне и све нас утврђујете у вјери, љубави, истини и правди“, нагласио је епископ Јоаникије и захвалио митрополиту Антонију што је, у оквиру посете Митрополији црногорско-приморској и Високопреосвећеном Митрополиту г. Амфилохију, благоизволио да посети Епархију будимљанско-никшићу, а нарочито што су заједно узнели молитве Господу.

Епархија будимљанско-никшићка

У спомен одслужене службе на велики празник, епископ Јоаникије је митрополиту Антонију уручио на дар, који је установљен поводом осам векова Епископије, панагију са ликом иконе из Епархије будимљанско-никшићке.

Митрополит Антоније је заблагодарио на топлој и срдачној добродошлици, уручивши епископу Јоаникију, у име Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине г. Онуфрија, високо одликовање Украјинске Православне Цркве - орден Светог Јова Почајевског.

Захваљујући на урученој награди, владика Јоаникије је казао да му је част што је примио одликовање из руку Митрополита бориспољског и броварског Украјинске Цркве Московског Патријархата г. Антонија, а са благословом Блажењејшег Митрополита г. Онуфрија.

„Желимо од нашег свештенства и од нашег народа, од свих вјерних наше Епархије да пренесете топле поздраве и молитве за побједу над искушењима на украјинској земљи, да завлада мир и братска љубав, да се сви врате црквеном поретку и свима желимо спасење, онима који су на правом путу, а онима који нијесу да се врате на прави пут Божји, пут спасења“, поручио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Бесједа Митрополита бориспољског и броварског г. Антонија на додели високог одликовања епископу Јоаникију

Ваше Преосвештенство, драги владико Јоаникије, најискреније Вам захваљујем на срдачној добродошлици, која није исказана формалним речима, већ је саткана од братске љубави. Сасвим недавно нисам могао ни да претпоставим да ћу имати тај благослов да служим са Вама, али промисао Божји увек одреди на свој начин. Када сам сазнао за могућност да служим са Вама, сетио сам се наше  Литургије коју смо раније заједно служили. Изгледа да Бог чује наша срца и зато нам пружа могућност да се опет сретнемо, помолимо и принесемо бескрвну жртву и на тај начин посведочимо Богу, нама самима и људима око нас да, без обзира на критичне појаве у данашњем православном свету, са Христом испред нас да братска љубав све побеђује. Искушења нам Бог шаље да бисмо се утврдили у вери, а не да би нас казнио. Сва искушења нису ту као казна Божја, већ милост која нам помаже да утврдимо и покажемо своју веру.

Видим православни народ у Украјини, чије храмове отимају, које, на жалост, туку и то све у име Божје. Нова структура расколника покушава да се на врло суров начин легализује, долазе у наше храмове, отимају  их и говоре да су дошли у име Христа. Ако у души нема љубави, милосрђа, трпељивости, већ само агресија и мржња, ма шта да кажу, тамо Христа нема. Ма какво име носили, правно или православне цркве и ма колико их признавали, на жалост, наша браћа из других Православних Цркава, они неће имати благодат Божју нити ће бити канонска Црква. Ми ово доживљавамо као просвећење Божје, да покажемо ко смо заиста, да ли смо само по имену хришћани или покушавамо да живимо  хришћански. Покушавамо да савладамо јаруге данашњег света, ослобађајући своју душу од грехова и страсти да бисмо постали истински синови Божји.

Драги Владико, када се налазим у Српској Православној Цркви, а посебно овде у Црној Гори, осећам олакшање јер осјећам братску љубав, истинску љубав, саосећање које се не мери земаљским аршинима, већ Божјим. Велика је радост да Вам саслужујем, осећам Вашу молитву, импулсе Вашег срца, освештану традицију која ми је врло блиска јер сам родом из Закарпатја у којој је почетком двадесетог века Српска Православна Црква била веома активна тако да је руски народ, народ тог региона, данас православан и захвалан вам је на вашој братској љубави.

Ове године се обележава 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве, али и Ваш лични јубилеј који Вам честитам – 60 година живота и 20 година архијерејске службе. Недавно је био дан Вашег небеског заштитника, а јуче Ваша крсна слава. Вероватно нас тако Господ сабира да бих Вам лично честитао Ваше празнике и празнике Епархије, а не преко телефона.

Драги Владико, нека Вам Господ да снаге да достојно носите архипастирски крст. Ваша реч и став, али и став свих архијереја Српске Православне Цркве данас су веома важни. Ми данас више не говоримо о томе кога ћемо подржати, а кога не. Данас говоримо о чистоти православља. Да ли ћемо развијати Православну Цркву по оним канонима који чине наше темеље или ћемо је реформисати и живети по неким другим правилима. Само, хоће ли то тада бити Православна Црква? У свим тешким временима када су се појављивали јеретици и расколници, па тако и данас, од сваког архијереја, од сваког верника и свештеника зависи много. Ако не живимо у духу Јеванђеља и не дозвољавамо да се у нас усели Дух Божји, сва наша логика и ум су немоћни. Нема те људске снаге која може да се супротстави снази овог света. Ако Бог постоји у нашем животу и Дух Божји руководи сваким од нас, а посебно свештеницима и архијерејима, онда упркос свим проблемима, несрећама, патњама, искушењима, па чак и прогонима, Црква ће опстати.

Драги Владико, дозволите ми да Вам, у име митрополита Онуфрија и Украјинске Православне Цркве, најискреније честитам Ваш 60. рођендан и 20 година архијерејске службе. Дозволите ми, такође, да са радошћу извршим своју мисију и уручим Вам високу награду Украјинске Православне Цркве.

Повезане вести

Вести