СУБОТА, 14. 9. 2019 - 21:30

Извор: ТВ Храм

Митрополит Амфилохије: "Тумански Светитељи уграђени у ову светињу уграђују се и у наше животе"

У склопу прославе 630 година постојања манастира Тумане, у којем почивају мошти Светог Зосима Чудотворца и Светог Јакова, Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је у суботу са свештенством Свету службу Божију у овој великој светињи у Епархији пожаревачко-браничевској.

У литургијској проповеди након читања Јеванђеља Владика је рекао да на земљи постоје две врсте слепила: телесно и духовно.

„Много је опасније оно духовно слепило од овога телеснога слепила. И могли бисмо мирне душе рећи да човечанство, кроз сву историју, вапи вапајем ове двојице слепих: Господе, просвети нас, отвори очи наше, отвори очи ума нашега, срца нашега и душе наше, да прогледамо, да видимо твоју тајну, да видимо тајну нашега живота, да видимо тајну живота и света у коме живимо“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Фото: Јован Радовић
Митрополит Амфилохије у Манастиру Тумане

Додао је да се Господ дотакао људских очију самим тим што се родио од Пресвете Дјеве.

„Дотакао се људске природе. Не само да је обновио људску природу онакву каква је она била, у каквој је изашао први човек из руку Божјих, очистивши је од греха, од прљавшртине и од смрти, и од слепила, него је обдарио људску природу, обдарио је човека много већим и савршенијим даровима призвавши га да напредује, не само телесно и духовно док је овдј на земљи, него да узраста у безмерну меру висине Сина Божјега“, казао је он.

Казао је да Црква кроз векова непрекидно отвара очи ума, душе и срца, и телесне очи свима онима који се дотичу Христа.

Фото: Јован Радовић
Митрополит Амфилохије на јубилеју Манастира Тумане

„Свима онима који вапију, који се сабирају око Њега. И остаје Његова ријеч, вечна и непролазна: Где су двојица или тројица сабрани у име моје, онде сам и ја“, нагласио је Владика Амфилохије.

Казао је да су Свети Зосим и Свети Јаков такође били двојица слепаца који су духовно прогледали.

„Не само што су духовно прогледали него су се сјединили са Господом својим животом, својим подвигом, својом молитвом. И није ни битно којему народу су они припадали, јер припадају Божјем Христовом народу. И то је оно што је вечно и непролазно“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Фото: Јован Радовић
Манастир Тумане

Након Литургије, Митрополит Амфилохије је учествовао у раду Научног скупа „Исихазам у српским и приморским земљама“.

Повезане вести

Вести