ЧЕТВРТАК, 12. 9. 2019 - 20:07

Владика Теодосије на празник Светог Александра Невског богослужио у Петрограду

На празник преноса моштију Светог Александра Невског, у саборном храму Александро-Невске лавре служена је свечана архијерејска Литургија. Началствовао је Епископ кронштатски Назарије, а саслуживао је Епископ рашко-призренски Теодосије који се као изасланик Његове Светости Патријарха српског Иринеја налази у вишедневној посети Руској Православној Цркви.

Фото: Андрей Петров
Епископ кронштатски Назарије и Епископ рашко-призренски Теодосије

У исто време у Казањском храму Литургију је служио високопреосвештени Митрополит петроградски и ладошки Варсануфије уз саслужење неколико архијереја Руске Православне Цркве и великог броја свештенослужитеља.

Након Божанске Литургије кренула је литија из оба храма низ Невски проспект, а обе литије су се сусреле на тргу Светог Александра Невског, где је служен молебан. 

Фото: Андрей Петров
Литија низ Невски проспект кретала се ка тргу Светог Александра Невског

Присутнима, који су чинили више десетина хиљада сабраног верног народа Божијег, се обратио Митрополит Варсануфије, који је у беседи између осталог рекао: „Апостол Јован Богослов говори да онај који воли Бога, не може а да не воли и ближњега свога. Свети Александар Невски је изнад свега волио своју Отаџбину и народ, те је ту љубав стављао  изнад свог кнежесвког достојанства. Благоверни кнез је био творац ново начина размишљања и нових идеја. Господ је прославио свога угодника, дарујући му могућност да буде небески покровитељ своје земље. Зато је његово име у судбоносним тренуцима нашег народа било символ победе и слободе“.

Фото: Андрей Петров
Tekst potpisa

Светој Литургији и молебну присуствовали су чланови делегације Републике Србије, предвођени директором Управе за вере Милетом Радојевићем а у чијем саставу су и извршни директор за финансије компаније "Телеком Србија" Миленко Џелетовић и проректор Призренске Богословије јеромонах Исидор (Јагодић). Богослужењу је присуствовао и новоизабрани губернатор Петрограда Александар Дмитревич Беглов, за кога је касније у храму служен благодарствени молебан.

Фото: Андрей Петров
благодарствени молебан за новоизабраног губернатора Петрограда

Свети Александар Невски је заштитник и небески покровитељ северног дела Русије. Литија у част покровитеља Петрограда одржава се од 1743. године, да би након револуције била укинута, а затим обновљена 2013. године. Од тада сваке године петрограђани, житељи ове области, поклоници из разних градова Русије и многобројни гости, на овај празник, сведоче о  живој вери, верности и љубави ка Светом Александру и својој Отаџбини.

Фото: Андрей Петров
Литија се кретала ка тргу Светог Александра Невског
Фото: Андрей Петров
Литија се кретала ка тргу Светог Александра Невског
Фото: Андрей Петров
Литија се кретала ка тргу Светог Александра Невског

Повезане вести

Вести