СРЕДА, 21. 8. 2019 - 13:46

Извор: ТВ Храм

Патријарх Иринеј: "Нека Реч Божија буде темељ нашега живота"

Његова светост Патријарх српски Иринеј служиo је 19. августа, на празник Преображења Господњег, Свету литургију у храму посвећеном том великом празнику на Пашином брду у Београду.

Током Литургије, Његова светост Патријарх је рукоположио професора Православног богословског факултета Универзитета у Београду др Зорана Ранковића у чин ђакона. Исповедно писмо је прочитао протојереј Миле Вуловић.

Пред крај Литургије Његова светост је предводио верни народ у славској литији после које је пререзао колач домаћина славе породице Милутиновић и осветио грожђе.

Патријарх српски Иринеј је казао да је Господ за време свог земаљског живота говорио чудесне речи којима се народ дивио а то су биле обичне људске речи из Божијих уста и зато су плениле срца и душе људске.

ТВ Храм
Патријарх српски Иринеј освећује грожђе на празник Преображења Господњег

„Оно што нам говори Господ, што је записано у Светом јеванђељу, оно што нам Црква проповеда и говори то је истина Божанска истина непромењива. Наша је дужност да ту истину чујемо и остваримо у своме животу. Нека реч Божија уђе у наша срца и буде темељ нашега свакидашњег живота.“

Господ је на Таворској гори показао своју природу не само људску него и Божанску.

„Господ нам је овим показао не само Своју природу него и нашу будућност. Као што је Господ засијао на гори Таворској тако ћемо засијати и сви ми ако слушамо реч Божију и живимо по закону и вољи Божијој“, поручио је Свјатјеши Патријарх Иринеј и помолио се да Господ преобрази наше мисли, душе и срца јер је без вјере бесмислен људски живот.

Потом је Патријарх Иринеј уручио патријарашку грамату Николи Малбаши добротвору храма на Пашином брду.

Повезане вести

Вести