УТОРАК, 30. 7. 2019 - 00:20

Извор: ТВ Храм

Владика нишки Арсеније на свечаностима у Кијеву

Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније учествовао је у духовним свечаностима поводом обележавања Дана крштења Руса у организацији Украјинске Православне Цркве и Митрополита кијевског и све Украјине г. Онуфрија.

ТВ Храм
Владика нишки Арсеније у Кијеву

Уочи празника Крштења Руса, после прочитаног молебна на Владимирској гори 27. јула, митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, заједно са представницима помесних Православних Цркава, архијерејима и свештенством Украјинске Православне Цркве, предводио је литију са чудотворним светињама према Успенској Кијево-печерској лаври.

У молитвеној поворци учествовало је 300 хиљада православних верника. Многољудна литија је прошла централним градским улицама све до Кијево-печерске лавре, где је служено свеноћно бденије. Код поклоничког крста на улици Грушевскога Блажењејши Владика се са свештенством и вернима помолио за покој душа погинулих у трагичним догађањима у фебруару 2014. године.

Литију су пратиле велике светиње: мошти Светог благоверног кнеза Владимира – Крститеља Руса; стопа Светог апостола Андреја Првозваног; мошти осамнаест светих исповедника и пет чудотворних икона, међу којима и Почајевска икона Пресвете Богородице.

ТВ Храм
Владика нишки Арсеније у Кијеву

Његово Блаженство Митрополит кијевски све Украјине г. Онуфрије примио је, затим, у Световазнесењској Кијевско-печерској лаври Преосвећеног Епископа нишког г. Арсенија и Архиепископа михајловског и кошицког г. Георгија из Православне Цркве Словачке и Чешких земаља, који су стигли на прославу у част 1031-годишњице крштења Кијевске Русије. У пратњи Епсикопа нишког г. Ареснија налазио се чтец Миљан Никитовић.

Његово Блаженство Митрополит Онуфрије лично је разговарао са представницима делегација помесних Православних Цркава, захвалио им на доласку на прославу и предао поклоне у знак успомене на духовне свечаности у Кијеву.

ТВ Храм
Владика нишки Арсеније у Кијеву

Сутрадан, 28. јула 2019. године, на дан сећања на Светог равнопапостолног кнеза Владимира, Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије служио је Божанску Литургију на тргу испред Саборног Успењског храма Кијево-печерске лавре.

Поред архијереја Украјинске Православне Цркве, Његовом Блаженству је саслуживао и Преосвећени Епископ нишки г. Арсеније. Том приликом обављено је и проглашење и прослављање три нова светитеља Украјинске Православне Цркве: Светог Василија Богдашевског Исповедника, Светог Силвестера Малеванског и Светог мученика Александра Глагољева.

Хиљаде верника и поклоника стигло је у Кијев из свих крајева Украјине и других земаља. Они су се заједно са архијерејсима и свештенством молимли за мир у Украјини и јединство Православне Цркве.

Вести