НЕДЕЉА, 21. 7. 2019 - 15:10

ПРАЗНИК СВЕТОГ ПРОКОПИЈА У РОЋЕВИЋУ: Прославељно три деценије од прве службе на темељима Храма

Парохијани црквене општине Роћевић код Зворника данас су са својим свештенством и уваженим гостима који су се сабрали са свих страна, прославили храмовну славу своје Цркве посвећене Светом великомученику Прокопију али и обележили три деценије од тренутка када је на темељима овог Храма служена Света служба Божија.

ТВ Храм
Храмовна Слава Свети Прокопије у Роћевићу

Верујући народ у Роћевићу, Пађанима и Доњем Шепку деценијама је вапио за својом богомољом. Најближа Црква била је у Козлуку, где су одлазили на молитве, богослужења, обављали различите верске обреде и испуњавали свој духовни живот.

Добровољним прилозима верног народа у периоду од 1988. до 1997. године изграђен је Храм у Роћевићу, а у част Светог великомученика Прокопија који се празнује 21. јула.

ТВ Храм
Литија око Храма Светог Прокопија у Роћевићу

Пуне три деценије Храм у Роћевићу представља важно средиште православне духовности народа овог дела Републике Српске, окупља вернике и чува традицију ових простора.

Под сводовима Храма Светог Прокопија у Роћевићу до сада је склопљено 274 брачне заједнице а 985 људи је примило православну веру.

ТВ Храм
Свечана академија у порти Храма Светог Прокопија у Роћевићу

Јубилеј Храма у Роћевићу писмом је честитао и Милорад Додик, председавајући председништва Босне и Херцеговине, а данашњој прослави присуствовали су и градоначелник и заменик градоначелника Зворника, бројни нардни посланици у парламентима Републике Српске и Босне и Херцеговине, одборници скупштине града Зворника, бројно свештенство, монаштво и верни народ.

Вести