ЧЕТВРТАК, 4. 7. 2019 - 13:06

Извор: Светигора

Црном Гором ће проћи литија са моштима преподобномученице Февроније

Поводом 800 година самосталности Српске православне цркве, Црном Гором ће од 8. јула до 17. јула проћи Литија са моштима преподобномученице Февроније, које су похрањене у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици. Свету преподобномученицу Февронију наша света Црква слави 8. јула.

ТВ Храм
преподобно мученица февронија

Прослава преподобномученице Февроније почеће у навечерје празника, 7. јула, празничном вечерњом службом у 19 часова у подгоричком Саборном храму, а наставиће се сутрадан у 9 часова Светом архијерејском литургијом.

Истог дана (8. јула) свете мошти преподобномученице Февроније биће у 19:30 свечано дочекане у Саборном храму Свети Јован Владимир у Бару. У продужетку ће се служити вечерње а сутрадан (9. јула) у 8 часова Света литургија.

У манастиру Подмаине – Будва, мошти ће свечано бити дочекане у вечерњим сатима, 20 часова, а у 21 почеће свеноћно бдење са Литургијом.

Светитељкине мошти ће у манастир Ждребаоник, из којег су  8. јула 2016. године донете у подгорички храм, стићи у 17 часова, где ће се после дочека служити вечерња а 11. јула у 7 часова Света литругија.

Дочек моштију и празнично бдење у Цетињском манастиру биће истог дана у 17 часова, док ће се 12. јула у 9 часова служити Света архијерејска литургија.

13. јула мошти ће походити и манастир Рибњак када ће се служити Света архијерејска литургија са почетком у 9 часова.

Верни ће моћи да се поклоне и целивају светитељкине мошти и у манастиру Савина, где је за 13 јул организован свечани дочек и вечерња служба а 14. јула у 9 часова Света литургија.

У Храм Полагања ризе Пресвете Богородице у Бијелој мошти ће стићи 14. јула у 18:30, када ће се и служити вечерње, а  15. јула у 9 часова Света архијерејска литургија.

Манастир Михољска Превлака и верни народ ће имати радост да дочекају мошти Свете преподобномученице Февроније 15. јула у 17 часова. Сутрадан ће се у 7 ујутро служити Света литугија.

Литија са моштима преподобномученице Февроније доћи ће и до Никшића где ће у Храму Светог Василија Острошког у 18 часова бити свечан дочек са бдењем, а 17. јула у 9 часова Света архијерејска литургија.

О литији и житију ове велике угоднице Божије за Радио Светигору је говорио игуман манастира Подмаине јеромонах Рафаило Бољевић: https://svetigora.com/litija-sa-mostima-svete-mucenice-fevronije/

Повезане вести

Вести