ЧЕТВРТАК, 1. 11. 2018 - 12:14

Извор: ТВ Храм

Београд 1918. Ослобођење Београда у Првом светском рату

Изложба "Београд 1918. Ослобођење Београда у Првом светском рату" је приређена са намером да се на основу расположиве архивске грађе укаже на неке од важних појава и догађаја који су пратили дане уочи, током и након ослобођења Београда на крају Првог светског рата.

ТВ Храм
Изложба "Београд 1918."

За потребе изложбе издвојено је 206 докумената и фотографија из Историјског архива Београда. Одабрана архивска грађа ће бити представљена на 31 паноу, подељенa у 6 тематских целина: 1. Београд у Првом светском рату; 2. Материјално уништавање; 3. Од Солуна до Београда; 4. У слободном граду; 5. Ка престоници Краљевства СХС и 6. Сећања, признања, одликовања.

Изложбом је обухваћен живот у Београду под окупацијом, као и догађаји у вези са пробојом Солунског фронта. Посебно су осветљени догађаји који су уследили након уласка генерала Петра Бојовића са трупама у ослобођени град. Изложба ће указати на обнову рада институција градске управе и низ мера за регулисање живота у разореној и ратом исцрпљеној престоници. Посетиоцима ће бити представљени организовни попис и елаборат о учињеној ратној штети приликом бомбардовања и током окупације, као и документи који говоре о припремама за уједињење у нову југословенску државу.

ТВ Храм
Изложба "Београд 1918."

Аутор изложбе је Слободан Мандић, историчар и виши архивиста у Историјском архиву Београда.

Изложбу ће бити могуће погледати у Галерији Историјског архива Београда до краја новембра 2018. године. Радно време Галерије Историјског архива Београда је: уторак–субота, од 10 до 17 часова. Улаз у Галерију је слободан.

Повезане вести

Вести