ПОНЕДЕЉАК, 15. 10. 2018 - 13:24

Извор: TV Hram

Дани Михољске превлаке

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Православно спортско друштво Света Србија и ове године традиционално приређује Дане Михољске превлаке у Београду.

ТВ ХрамСвечани концерт

Манифестација почиње у понедељак 15. октобра 2018. године од 19.00 часова Свечаним концертом за обнову манастира Михољска превлака, у Културном центру Чукарица. Учесници концерта су Хор манастира Пресвете Богородице Тројеручице са Авале, затим отац Серафим Петковић и група Србче, Певница Ступови, гуслар Батрић Јокановић и Фолклорни ансамбл Свети Ђорђе. Наредног дана, 16. октобра, од 20.00 часова у великој сали Дома омладине Београда, очекује нас духовно вече са Архимандритом Бенедиктом Јовановићем, игуманом манастира Михољска превлака и свештеником Михајлом Бацковићем, секретаром одбора за обнову манастира на Михољској превлаци. Модератор у разговору о вери и значају обнове  превлачке светиње је Миљан Ћеранић, директор ПСД Света Србија, док ће Асим Сарван употпунити вече својим пригодним ауторским композицијама.  

ТВ Храм
Духовно вече

Уградимо се као каменчић у обнову Свештене српске царске Лавре манастира Светог Архангела Михаила са вером у духовни препород српског народа. Манастир Светог Архангела Михаила на Михољској превлаци је од прворазредног значаја за наш народ, цркву и српске земље. Место на коме је проповедао свети апостол Павле и где је успостављена Црква Божија у апостолском времену. Седиште Зетске епископије светога Саве, прве по важности по успостављању Архиепископије у Жичи након Никејског сабора 1219. године. Манастирски живот се гаси 1453. године када су на славској трпези потровани монаси и гости, а манастир срушен топовским ђуладима са млетачког брода. Контеса Катарина Властелиновић из Рисна подиже Храм Свете Тројице 1833. године у коме и данас служи обновљено братство од 1997. године. Након скоро шест векова и мученичког страдања превлачких монаха обновљен је монашки живот и покренута обнова манастирског храма Светог Архангела Михаила.

Вести