ПОНЕДЕЉАК, 21. 5. 2018 - 19:30

Извор: ТВ Храм

Генералнa скупштинa Конференције европских цркава од 28. маја до 6. јуна у Новом Саду

Генерална скупштина конференције европских цркава, чији је члан и Српска православна црква, почиње идућег понедељка у Новом Саду, саопштила је Телевизија „Храм“. Конференција европских цркава окупиће неколико стотина учесника и трајаће од 28. маја до 6. јуна у новосадском Мастер центру.

Конференција европских цркава представља екуменску организацију са седиштем у Бриселу и она после Светског савета цркава спада у једну од најзначајнијих и највећих екуменских организација. Сваких пет година она организује своју Генералну скупштину. Претходна је била 2013. године у Будимпешти а овога пута су се определили за Нови Сад.

„Одлуком Светог архијерејског синода Српске православне цркве Коннференцији европксих цркава је упућен позив на који су се они радо одазвали и решили да организују овај за њих веома важан догађај у Новом Саду, граду који представља важно место како историјски тако и географски за читав догађај. Историјски посматрано знамо да је Нови Сад дуго времена био граница између отоманске империје и читаве Европе. Са друге стране географски посматрано представља град у коме живи велики број народности и људи који на различите начине верују у Христа, дакле традиционалних цркава и верских заједница. Конференција европских цркава има чак 4 чланице Цркве са ових простора“ рекао је Данило Михајловић, локални координатор Конференције европских Цркава делегиран испред Српске Православне Цркве.

Од 31. Маја до 5 јуна планирани су радни делови Конференције и сесије: како управног одбора тако и осталих делегација и делегата на конфесионалном и на заједничком нивоу.

У оквиру конференције биће одржана и три тематска дана: Дан посвећен Сведочењу своје вере, Дан посвећен Гостољубљу као хришћанској врлини а у светлу актуелне мигрантске кризе у Европи и Дан посвећен правичности и томе колико је она присутна у Европи и њеним институцијама.

Хенрик Хансон, координатор комуникационог тима Конференције европских цркава рекао је да ће се у оквиру Конференције европских Цркава одржати и омладински скуп који претходи главном делу генералне скупштине:

„На овом скупу учествоваће око 80-оро младих из читаве Европе као и омладине из саме Србије. Они ће покушати да дају свој поглед по питању тога шта Црква чини за будућност Европе али и да предложе шта је потребно да Црква чини убудуће. То би требало да буде један од најдинамичнијих догађаја саме Скупштине“ истакао је Хансон.

Саболч Лоринц, главни кординатор Генералне скупштине Конференције европских цркава истакао је да се често догађа да они посете неки град али да је ово први пут да Конференција европских цркава посећује Балкан по питању ових догађаја:

„Догађа се баш често да Конференција европских цркава обиђе неки град како би организовала своју Генералну скупштину. Ово је заиста први пут да Конференција Европских Цркава посећује Балкан  па самим тим и Нови Сад по питању оваквог догађаја. Заиста је реч о великој заједници, на Конференцији ће учествовати преко 500 учесника из 50 земаља. Желео бих да испред наше организације упутим речи захвалности нашим партнерима који су допринели организовању овог догађаја: на првом месту Српској Православној Цркви посебно Епархији бачкој и Његовом Преосвештенству Епископу Иринеју Буловићу као домаћину“- истакао је Лоринц.

Приредио: Никола Станковић

Вести