УТОРАК, 29. 1. 2019 - 10:43

Извор: pravoslavie.ru

У Букурешту отворена изложба о породици Николаја II

19.јануара 2019.г. у престоници Румуније отворена је изложба фотографија о породици Николаја II. Организатори овог догађаја су Амбасада Русије у Букурешту, Сретењски манастир и храм светитеља Николаја Табаку. Експонати су изложени у сали библиотеке Румунске академије наука.

pravoslavie.ru
Изложба породице Николаја II

Изложбу је отворио Ванредни и Опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Румунији В. И. Кузмин. ”Везе између руске и румунске династије су интересантан показатељ односа између две земље током историје – приметио је амбасадор Русије. – Кулминација ових веза била је посета царске породице Констанци, уочи Првог светског рата, када су, између осталог, дискутовали и о могућој женидби принца Карола, потоњег краља Карола II, и велике кнегиње Олге.” Амбасадор је такође приметио да је Николај II мученик који је очувао веру, без обзира на страдања која је претрпео.

Свештеник Михаил Асмус, у свом обраћању присутнима, представио је и књигу Свјатјејшег Патријарха Кирила ”Верни Господу”, која приповеда о духовном и историјском значају подвига светих Царских страстотерпаца.

Јеромонах Игњатије (Шестаков) испричао је о историји настанка изложбе и о њеном духовно-моралном потенцијалу. У овој изложби која је представљена јавности више од сто пута како у Русији, тако и у иностранству, приказана су три сегмента – породични живот, служење Отаџбини и дела милосрђа. Породица Николаја II је, по мишљењу свештеника, била пример праве хришћанске породице, пример који је врло важан данас, када је читав свет у кризи породичних вредности.

На изложби у Букурешту је представљено више од 100 фотографија, од којих су многе јединствене. Изложба има још један назив – ”Романови-царско служење”.

На изложби су присуствовали представник Бугарске Православне Цркве у Букурешту, архимандрит Виктор (Мутафов), сабрат букурештанског манастира Раду-Воде, монах Доситеј (Горбачевски), представници дипломатских кругова, руске заједнице и студенти.

На дан отварања, у храму светитеља Николаја Табаку гости из Москве, свештеник Михаил Асмус и јеромонах Игњатије (Шестаков) служили су Божанствену литургију и велико освећење воде. Њима су саслуживали настојатељ храма светитеља Николаја Табаку, свештеник Јевгеније Роготи, и клирик овог храма, свештеник Владимир Влајку. На црквенословенском језику је појао мушки хор под руководством Мине Ставере. У храму који је патријарх Данило одредио за духовно руковођење рускојезичне заједнице Букурешта, молили су се руски и румунски парохијани.

Увече су се гости из Русије поклонили светињама румунске престонице и, између осталог, помолили на великој вечерњој у цркви светитеља Николаја Чудотворца – бившем храму при руској амбасади, који се сада налази при Букурештанском државном универзитету. Храм који је изграђен почетком ХХ века, осликао је В.М.Васнецов.

  Са руског Ива Бендеља

Повезане вести

Вести