ЧЕТВРТАК, 8. 11. 2018 - 18:08

Извор: ТВ Храм

Отворена III Конференција Српске православне омладине под слоганом „САМО СЛОГА СРБИНА СПАСАВА“

Саопштење за јавност: Православни центар за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“ у Источном Новом Сарајеву свечано је отворио III Конференцију Српске православне омладине под слоганом „САМО СЛОГА СРБИНА СПАСАВА“.

ТВ Храм
Конференција "Само слога србина спасава"

Конференцију је отворио Његовo високо преосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом, а свечаности су присуствовали градоначелник Источног Сарајева гдин Ненад Вуковић, начелник општине Источно Ново Сарајево гдин Љубиша Ћосић, начелник опшитине Источне Илиџе гдин Маринко Божовић, представници Владе Републике Српске, медији, партнери, организатори, млади волонтери центра као и учесници њих 42, узраста од 18 до 35 година, из БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе.

Православни центар за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“, под покровитељством Владе Републике Српске, Влада Републике Српске - Републичког секретаријатa за вере, Народне скупштине Владе Републике Српске, Града Источно Сарајево, Општине Источно Ново Сарајево, Општине Источна Илиџа,  Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске и World Vision, реализује од 07. до 11. новембра III Kонференцију Српске православне омладине под слоганом “Само слога Србина спасава”. Пројекат подразумева петодневну конференцију која ће се одржати на подручју града Источно Сарајево, а  том приликом младима ће Православни центар за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“ обезбедити смештај и храну, посету културним и верским знаменитостима у Сарајеву, Источном Сарајеву и Мостару те предавања еминентних професора из Боснe и Херцеговинe и регионa о културном, етничком, језичком и верском значају Срба.

„III Конференција има за циљ допринети очувању јединства српског народа, језика, верског и етничког идентитета Срба, без обзира на то где се налазили или живели. Конференција је окупила младе из Босне и Херецговине, региона и дијаспоре, који ће током конференције бити упознати са историјом настанка, постојања и чувања културних и верских објеката, српског језика и ћириличног писма у БиХ. Такође, млади ће посетити културна и верска места у БиХ која су од етничког значаја за Србе. Пројекат окупља младе узраста од 18-35 година који ће се међусобно упознати, дружити, усвојити нова знања, разменити искуства, посетити културне и верске знаменитости, а све у циљу живљења и промовисања идеје “Само слога Србина спасава.“- изјавила је Јелена Шкрба, координатор на пројектима Православног центра за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“

Организатор, Православни центар за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“, изразио је уверење да ће сви присутни препознати напоре који се улажу у реализацију идеје „Само слога Србина спасава“ и упознати са историјом настанка Срба, постојања и очувања културних и верских објеката, српског језика и ћириличног писма.

Источно Сарајево, 07.11.2018. године - 18 часова

Вести