ПОНЕДЕЉАК, 12. 10. 2020 - 15:00

Извор: Словољубве

Патријарх Иринеј отворио Изложбу о београдским црквама

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј отворио је данас, 12. октобра, у порти Вазнесењске цркве у центру Београда, изложбу "Молитвена изворишта – српска православна црквена архитектура на територији Београда - очуваност и трајање".

Словољубве

Ову поставку приређује Завод за заштиту споменика културе града Београда, поводом 60 година од свог оснивања, као и великог јубилеја – 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве.

Приказано је преко 70 православних цркава из свих 17 београдских општина које се налазе у оквиру 4 епархије СПЦ - Београдско-карловачке, Сремске, Шумадијске и Ваљевске.

Патријарх Иринеј је истакао значај духовних потреба житеља Београда, подсетивши да је наша држава грађена на темељима Немањићким. Заблагодарио је Богу што је прошло време рушења светиња. Захвалио је свима који су препознали потребу за оваквом изложбом, казавши да "Београд као град треба да мисли не само о томе да лепо живимо, него и о ономе што даје већи смисао животу".

Патријарх је подсетио да је Црква дала велики допринос културом и духовном развоју нашег народа: "Надамо се да ће црква бити не само културно-историјски споменик, него оно што је била у нашој историји - духовни покретач моралног и духовног живота, онога што чини лепоту и смисао нашег живљења". 

Старешина Вазнесењске цркве, протојереј Арсеније Арсенијевић, истакао је на отварању поставке о београдским светињама да је велика част што је оваква изложба нашла своје место баш у порти овога храма које је, како је подсетио, место мучеништва.

Поставку прати Каталог са приказане 93 светиње - 48 утврђених културних добара, 5 се налази у склопу културног добра, док 40 цркава ужива статус појединачног добра под претходном заштитом. Изложба ће трајати месец дана.

Аутори изложбе су стручни сарадници Завода за заштиту споменика културе града Београда Ирена Сретеновић и Хајна Туцић, историчари уметности и Снежана Неговановић, сниматељ слике. Изложба се реализује у оквиру манифестације Дани европске баштине, средствима Секретаријата за културу Града Београда.

Повезане вести

Вести