ПЕТАК, 21. 12. 2018 - 14:25

Извор: politika.rs

Близанцима на рођењу по 25.000 динара

У градској каси за 2019. биће 123 милијарде динара, што је седам одсто више него у овогодишњој, рекао је Никола Никодијевић, председник Скупштине града

ТВ Храм

Близанци

Имајући у виду колико ће се тачака наћи на дневном реду на 10. седници Скупштине града, предвиђено их је 43, заседање ће сутра потрајати сигурно до касних поподневних сати, ако не загази и у вече. Главна тачка пред одборницима биће изгласавање буџета за наредну годину, који ће први пут за град и општине премашити милијарду евра. Како је истакао Никола Никодијевић, председник Скупштине града, укупан обим буџета за 2019. износи 123 милијарде динара и седам одсто је већи него буџет за ову годину.

– Предлог је да општине наредне године добију 12.958.000.000 динара, што је повећање за око 27 одсто у односу на ову годину. Буџет града износиће 110.099.000.000 динара. Највећа повећања прихода у наредној години очекујемо од пореза на имовину јер имамо више пореских корисника, а изграђен је и већи број квадрата. Од боравишне таксе очекујемо добит од 28,5 милиона динара, а планирани доходак јавних предузећа је 5,6 милијарди динара. То је 100 милиона динара више него ове године. Према програму пословања, требало би да се смањи губитак Градског саобраћајног предузећа са 4,4 милијарде колико је износио у овој години на 2,9 милијарде динара – наводи Никодијевић.

Он истиче да је овај буџет избалансиран и да је између инвестиционог и социјално одговорног.

– Предвиђена су капитална улагања у основна средства од 18,5 милијарди динара, у пројекте попут обнове улица Краљице Марије, 27. марта, Џорџа Вашингтона, Цара Душана, Булевара краља Александра од Таковске до Рузвелтове, здравствених станица у Угриновцима, Борчи, дома здравља у Обреновцу, реконструкцију основне школе у Батајници... – наводи Никодијевић.

У оквиру овог буџета биће издвојено око 720 милиона динара за изградњу гондоле.

И 2019. године остају субвенције града за дечје вртиће. Град ће и даље издвајати 80 одсто средстава за боравак деце и у државним и у приватним обдаништима.

– Једна од нових одлука обрадоваће будуће маме које роде близанце. Оне ће, поред постојећих давања града и републике, по сваком детету добити 25.000 динара. Значи за близанце породиља ће добити још 50.000 динара – истиче Никодијевић.

У случају да добије тројке, породиља за свако дете добија по 10.000, с тим што треће дете добија 30.000.

– Један од предлога о коме ће се разматрати на седници јесте да комунални полицајци заједно са радницима „Паркинг сервиса” учествују у уклањању непрописно паркираних возила. На захтев општине Врачар предложено је да се забрани постављање башта угоститељских објеката на паркинг места. А на дневном реду ће се наћи и предлог одлуке о увођењу нове, љубичасте зоне за паркирање. У тој зони суграђани би могли да се паркирају само пола сата – најављује Никодијевић.

У црвеној зони возачи ће моћи да паркирају кола сат времена и моћи ће да доплате још пола сата. У жутој зони предвиђено је паркирање од два сата са могућношћу доплате још сат, а у зеленој зони може да се паркира три часа, с погодношћу доплате за сат времена.

– Једна од одлука у вези је са радом власника угоститељских објеката у Скадарској улици и оних који имају улаз из Скадарске улице – у овој првој туристичкој зони локали могу да раде целу ноћ уз акустичну музику – рекао је Никодијевић и пожелео да следеће године град учинимо лепшим и бољим и да нам се роди што већи број Београђана.

Аутор: Бранка Васиљевић

Повезане вести

Вести