ЧЕТВРТАК, 11. 7. 2019 - 15:08

Извор: РТС

Црква брвнара стара 188. година

Од многих цркава брвнара, подигнутих у Србији пре и после Првог српског устанка, сачувано је и заштићено око четрдесет. Највише их је изграђено у време владавине кнеза Милоша Обреновића. Биле су уточиште и место доношења важних одлука у време устанка. Данас представљају споменике културе.

ТВ Храм
Црквна брвнара у Даросави пре обнове

У околини Опленца и Букуље, у срцу предивне Шумадије, окружена природом, изворском водом и зеленилом, налази се црква брвнара стара 188. година.

У Даросави се налази и црква брвнара, светих апостола Петра и Павла која је подигнута 1831. године. Обнављана је и рестаурирана неколико пута, почетком 20. века, 1972. године и последњи пут пре неколико година. 

Спада у ред цркава брвнара средње величине и површине је од 73 метра квадратна. Веома је значајна за све Даросавце који се поносе својом црквом брвнаром.

„Даросава егзистира неких 300 и више година и међу првим досељеницима дошли су и моји Перишићи и наравно, мени је јако битна, ја сам крштен овде, ја сам се венчао у овој цркви. Мени је битна а и свим Даросавцима је битна“, рекао је Драгослав Куле Перишић из Даросавца.

А црква је још препознатљивија према томе што је Јеврем Грујић сахранио оца овде.
Црква брвнара је, на иницијативу Даросаваца, недавно потпуно обновљена.

ТВ Храм
Црква брвнара у Даросави након недавне обнове

„Овом приликом морам да се захвалим и да нагласим да је носио цео пројекат...поп Радивоје, свештеник, који је дошао из Босне и он је заволео ово село, заволео и ову цркву и он стално са својом децом долази овде“, додао је Драгослав.

„Ви знате да је Аранђеловац град који традиционално прима туристе,  људи се радо враћају“,истакао је др Зоран Зечевић из Туристичке организације Аранђеловца.

Даросавци то доказују најновијим примером породице из Русије, која је након само једне посете овом крају, одлучила да управо у цркви брвнари светих апостола Петра и Павла, крсти дете.

Црквама брвнарама карактеристичан изглед дају правоугаона врата и мали број прозора. Подсећају на обичну кућу из 18. и почетка 19. века.

Иконостасом је преграђена у два одељења - први служи за окупљање верника а мањи, олтарски, део је за свештеника.

Иконостас не допире до саме таванице која је заједничка за цео простор. Звоник стоји на северозападној страни цркве.

Редовна служба овде је обављана до 2002. године. Врата цркве свакодневно су отворена за све посетиоце.

Вести