СРЕДА, 13. 2. 2019 - 16:58

Извор: Вечерње Новости

"Београдски синдикат" посетио Призренску богословију, Велику Хочу и Ораховац

Чланови престоничке хип-хоп групе "Београдски синдикат" су са групом поклоника светиња Косова и Метохије из Београда, на челу са протојерејем-ставрофором Радивојем Панићем и браћом свештеницима, посетили Призренску богословију.

Вечерње Новости
Наступ Београдског Синдиката у сали Призренске Богословије

Заједно са богословцима, на општу радост гостију и домаћина, БС је отпевао песму "Догодине у Призрену". Дружење са гостима и пријатељима наставило се у свечаном салону Богословије. Потом су поклоници посетили Велику Хочу и Ораховац, где су их испред цркве дочекала деца и извела им програм који су спремили за ту пригоду. "Синдикалци" су у Ораховцу, где су боравили први пут, били угошћени у дому професора и новинара Оливере Радић. На њено питање шта их доводи на Косово и Метохију, одговорио је Феђа Димовић:

- Нисмо могли да останемо имуни на страдање нашег народа које се овде дешавало и дешава се већ годинама. Кад се враћамо овде, враћамо се својим коренима, прецима, култури и духовности, јер смо сви са КиМ, а само привремено боравимо на другим местима, што каже Матија Бећковић.

Вечерње Новости
Чланови Београдског Синдиката са ученицима и професорима Призренске Богословије

БС је први пут концерт у Косовској Митровици одржао 2004. и отада долазе редовно. Тада су се упознали са ситуацијом у том граду, сазнали су како људи живе, како функционише наша црква. Сада је Димовић повео два другара из Београда, који никада нису били на Косову и за два дана, колико су тамо били, видео је колико их пут мења и утиче на њихову личност.

- Замолио сам их да следећи пут они поведу своје другаре који нису били на Косову, што је и порука наше песме "Догодине у Призрену", да долазимо овде што чешће - вели Пеђа. - Манипулацијама нам отимају Косово, а ако се деси да останемо без КиМ, нестаћемо као народ. Можда ћемо постојати физички, али ће то бити безлична маса. Политичка ситуација је таква да нам велике силе нису наклоњене, да из неког разлога подржавају Албанце, а један мали хришћански и слободарски народ су довели у такву ситуацију да се не зна шта ће бити сутра. Наш народ у Ораховцу данас живи у веома тешким условима. Ограничена им је слобода кретања, а безбедност угрожена. Ипак, насмејана дечја лица и њихов искрени смех дају наду да ће сванути нова зора на Косову и Метохији.

Повезане вести

Вести