ЧЕТВРТАК, 14. 12. 2023 - 09:38

Извор: TВ ХРАМ

Потписани уговори о сарадњи са две посебно значајне установе културе Руске Федерације

После вишегодишњих преговора између управе Библиотеке Српске Патријаршије и управе Националне библиотеке Русије у Санкт Петербургу, као и Руске државне библиотеке у Москви, са благословом Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве потписани су уговори о сарадњи између наведених установа културе Руске Федерације и Библиотеке Српске Патријаршије.

СПЦ

У име Библиотеке Српске Патријаршије у Санкт Петербург и Москву отпутовали су: др Зоран Недељковић, управник; проф. др Зоран Ранковић, декан Православног богословског факултета и мр Јелена Славковић, службеник Библиотеке Патријаршије.

Уговор о сарадњи са Националном библиотеком Русије потписан је 24. новембра 2023. године у Санкт Петербургу. Уговор су потписали управник Библиотеке Патријаршије др Зоран Недељковић и господин Денис Ципкин, директор посебно вредних фондова Националне библиотеке Русије. Нажалост, због болести то није могао учинити генерални директор г. Владимир Генадијевич Гронски, са којим су од почетка вођени разговори о сарадњи. После потписивања, из богатих фондова Библиотеке показани су неки од најлепших рукописа српске и руске редакције који се чувају код њих, а вођени су и разговори о будућој научној и културној сарадњи.

Током боравка у Санкт Петербургу представници Библиотеке Српске Патријаршије посетили су Библиотеку Академије наука, односно научноистраживачко одељење рукописа. Иначе, Библиотека је основана 1714. године и све време њеног постојања отворена је само за академике и научнике са високим образовањем. Пријем је организовала управница одељења рукописа госпођа Марија Коргодина са својим сарадницима и др Жана Левшина. Представљена је посебно припремљена хронолошка изложба репрезентативних примерака српских и јужнословенских рукописа.

Уговор о сарадњи са Руском државном библиотеком потписан је 29. новембра 2023. у Москви. У име српске стране уговор је такође потписао управник Библиотеке Српске Патријаршије, а у име руске стране директор Вадим Валеревич Дуда. После свечаног чина потписивања уговора разговарало се о међусобној сарадњи. Прихваћен је предлог управника др Зорана Недељковића о првом заједничком пројекту који се односи на научну обраду руских средњовековних рукописа који се чувају у рукописном фонду Библиотеке Патријаршије. Договорено је да на пројекту заједнички раде стручњаци из Србије и Русије. Такође, прихваћен је предлог директора Вадима Валеревича да будућа публикација буде двојезична и договорено је да читав научни пројекат и штампање публикације буду завршени средином 2025. године.

Током боравка у Москви представници Библиотеке Патријаршије посетили су и Руски државни архив древних аката где су у разговорима са директором Владимиром Анатољевичем Аркачевим утврђени начини будуће сарадње. Поменути архив чува веома обимну историјску грађу о Србима из периода 18. и 19. века, а показани су примерци значајних докумената у вези са српским народом. У архиву постоји читав фонд докумената који се односи на српске досељенике из периода великих сеоба, а који до сада није детаљно истраживан.

У древном здању Свето-тихоновског универзитета српске представнике примили су ректор протојереј Владимир Воробев и декан Богословског факултета протојереј Павел Владимирович Хондзински, са којима је проф. др Зоран Ранковић разговарао о могућој међуфакултетској сарадњи.

Током боравка представници Библиотеке Српске Патријаршије посетили су Андрејевски манастир у Москви где их је дочекао директор Синодалне библиотеке Руске Православне Цркве, протојереј Александар Троицки, као и намесник манастира игуман Дионисије, који је руководилац трећег степена академских студија Московске духовне академије. Током сусрета разговарало се о различитим начинима будуће сарадње и о начину набавке примерка Православне енциклопедије за Библиотеку Патријаршије.

Велику помоћ у реализацији овог подухвата пружили су протојереј-ставрофор Василије Тарасјев, старешина Подворја Московске Патријаршије у Београду и г. Андреј Јуријевич Хошев, службеник Одељења спољних послова Московске Патријаршије, који је готово све време провео са нашим представницима и био од непроцењиве помоћи.

СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ

Повезане вести

Вести