СРЕДА, 14. 11. 2018 - 20:53

Извор: Вечерње Новости

Спомен нашој Голготи: Најављена премијера филма „Краљ Петар Први“

Историјска драма „Краљ Петар Први“, редитеља Петра Ристовског, која ће премијерно бити приказана 5. децембра у Сава центру, на великом платну ће представити причу и о највољенијем српском краљу, али и о обичним војницима, који су заједно проживели пакао Првог светског рата.

Промо
Прелазак Краља Петра I са војницима преко Албаније

– Основна нит је грижа савести краља Петра Карађорђевића, који сматра да је рат могао да се избегне – казао је, за „Новости“, редитељ Петар Ристовски, на премијерном представљању трејлера за овај филм. – Краљ осећа сваку жртву рата на својим плећима и осећа да је дужан народу, којег је својом владавином увео у такав ток историје, да мора бити уз њега да му помогне у тренуцима када му је најтеже.

Сценарио, који осим Петра Ристовског потписују и Владимир Ћосић и Милован Витезовић, настао је по Витезовићевом роману „Чарапе Краља Петра“.

– Чарапе су сада више један симбол и више нису толико присутне у филму – објашњава редитељ. – Један од главних јунака је Маринко Спасојевић (Милан Колак), син Макрене Спасојевић (Даница Ристовски), која је исплела чувене чарапе. Маринко полази у рат са дозом оптимизма и патриотизма и са убеђењима о одбрани земље, али убрзо сазрева. Напречац схвата да је рат хаос и безумље, у којем гину не они који су заслужили него они које метак погоди.

Филм обухвата и Церску и Колубарску битку, као и велику српску голготу – повлачење преко Албаније до Крфа. По редитељевим речима, специјални ефекти коришћени су у сценама повлачења, снежних олуја, као и у ратним сценама, али нису инсистирали на њима јер „ово није филм атракције, већ доноси дубоку емоцију сваког лика“.

Лазар Ристовски, који тумачи главну ролу, каже да је било тешко снимати ратне сцене, али да су имали велику помоћ Војске Србије.

– Нисмо имали статисте, који можда не знају ни да држе пушку, него професионалне војнике, што је допринело аутентичности приче – предочава глумац Ристовски. – Кроз филм ћемо вратити део националне свести и пренети неко знање о нашим прецима. Остаје обавеза свакога да потакнут темом филма, који је истовремено спектакуларан и интиман, даље истражује.

Ристовски подсећа да је Петар Први превео књигу „О слободи“ Џона Стјуарта Мила, те да је прича о слободи можда генерална прича овог филма:

– Краљ је говорио да човек по рођењу долази на свет да буде слободан и има обавезу да кроз живот говори, мисли и ради тако да би био слободан. То је једна од основних сентенци којом би се могао објаснити лик краља Петра. Ово је у суштини антиратни филм, јер сваки филм који говори о рату приповеда о његовој суровости и самим тим прича о томе да ратови цивилизацији нису потребни.

НАЈМЛАЂИ ВОЈНИК

ЈЕДАН од „обичних војника“ чију причу прати филм је и историјска личност Момчило Гаврић, најмлађи српски војник у Првом светском рату.

– Млади крећу у рат задојени идеалима не знајући шта их чека, а прича о момчићу од 8-9 година, Момчилу, којег тумачи Иван Вујић, биће једна од најпотреснијих – тврди Лазар Ристовски.

Вести