СРЕДА, 1. 8. 2018 - 00:53

Извор: KoSSev

Игуман Високих Дечана: "Лидери да демантују "договорени инцидент" на Косову"

Косовом циркулишу разне опасне информације међу којима је и она о скором сценарију међусобно договореног инцидента на северу Косова и Метохије који би био окидач за реакције на обе стране и који би створио де факто поделу на терену, написао је на свом Фејсбук налогу Игуман манастира Високи Дечани Архимандрит Сава Јањић који тражи и од Београда и од Приштине деманти.

Фото: Зоран Лончаревић
Архимандрит Сава Јањић, Игуман Манастира Високи Дечани

"КФОР тврди да је одлучан да спречи насиље, али забринутост постоји међу народом. Политички лидери на обе стране – и у Београду, и у Приштини – морају одлучно да одбаце и демантују наводе о евентуалној исценираној територијалној подели кроз насиље и поново се обавежу на миран дијалог колико год он трајао. У противном, сносиће огромну политичку и моралну одговорност", написао је Игуман Сава (Јањић).

У поруци јавности, на свом Фејсбук налогу, такође је навео да је веома важно да се "ове узнемирујуће вести одговорно демантују са свих страна", а са, како је поново нагласио, обостраним обавезивањем на миран дијалог:

"Чврсто се надам да ће међународна заједница, посебно САД и ЕУ, спречити неодговорне појединце и групе на обе стране да испровоцирају насиље у коме би страдали невини људи и вредни историјски и културни споменици као у нередима 2004. За Косово и регион то би био страшан корак назад. Дијалог мора да се врати гарантовању безбедности за све људе и поштовању људских права".

Повезане вести

Вести