ПЕТАК, 20. 7. 2018 - 01:32

Аутор: Никола Станковић

Македонске власти настављају терор над Архиепископом охридским Јованом - сада му одузели пасош

Архиепископу Охридске архиепископије Српске православне цркве и митрополиту скопском Јовану (Вранишковском) је без икаквог објашњења, раније овог месеца на граничном прелазу Меџитлија у близини Битоља, одузет пасош при преласку македонске границе.

Промо
Архиепископ охридски и Митрополит скопски г-дин Јован

Охридска архиепископија је саопштила да је реч о дискриминацији типичној за правно неизмирене земље, земље у којима не постоји владавина права.

Како су поручили, актуелна власт крши Устав и међународне конвенције и наставља праксу својих претходника, иако су недавно добили налог од Европског суда за људска права у Стразбуру да исплате надокнаду обештећења због одбијања да региструју православну Охридску архиепископију СПЦ.

Скопски портал Нова пише да кривични суд није издао ни наредбу ни одлуку о одузимању пасоша епископу Јовану Вранишковском, већ је само полицији у Битољу достављено обавештење да је реч, како се наводи, о особи која је осуђена на затворску казну у трајању од 13 месеци.

Промо
Архиепископ охридски и Митрополит скопски г-дин Јован

То је ТВ Телми речено из Суда у Скопљу, а наводи се и да Министарство унутрашњих послова, у складу са својим овлашћењима и без одлуке суда, може привремено да одузме пасош неком ко је осуђен на затворску казну и након што је ту казну одслужио, те да та особа треба само да поднесе захтев суду да му пасош буде враћен.

Портал Плусинфо је пренео да је њима потврђено да је Архиепископу Јовану пасош одузет привремено 9. јула у вечерњим сатима зато што у електронској документацији на поменутом граничном прелазу и даље стоји да је на основу одлуке суда њему забрањено да напушта Македонију.

Архиепископ Јован пак подсећа да је он своју затворску казну од 13 месеци одслужио, те да је из затвора изашао у фабруару прошле године.

Промо
Архиепископ охридски и Митрополит скопски г-дин Јован приликом изласка из затвора

Подсећа се и да је прошле године у новембру, Европски суд за људска права изрекао пресуду у којој је утврдио да је Суд у Македонији прекршио члан 11 (слобода окупљања и удруживања) у вези са чланом 9 (слобода мисли, савести и вероисповести) Европске конвенције о људским правима, што је резултирало одбијањем власти да региструје православну Охридску архиепископију (ПОА) као посебну верску заједницу.

Према саопштењу ПОА, овај најновији случај је наставак прогона Архиепископа Јована, као што је то био случај и претходне власти, те је најављено да ће се тим поводом обратити неким организацијама за заштиту људских права, као и да је о свему већ обавештено више дипломатских мисија држава чланица ЕУ.

Иначе, случај прогона Архиепископа Јована по верској основи у Македонији тема је извештаја америчког Стејт департмента о стању људских права у свету.

Вести