СРЕДА, 20. 6. 2018 - 11:05

Извор: Танјуг

Владика бачки Иринеј: "Аутокефалности цркве у Македонији и Украјини се противи читав православни свет"

Владика бачки Иринеј изјавио је да дубоко верује да васељенски партијарх неће једнострано донети одлуку о аутокефалности канонски непризнатих цркава у Македонији и Украјини, јер би се томе противио читав православни свет.

Ђакон Драган С. Танасијевић
Епископ новосадски и бачки др Иринеј

"Цариградски патријарх је први по части, што значи први међу једнакима, а не први без једнаких. Дакле, и да, не дај Боже, постоји склоност свесветог патријарха Вартоломеја ка некаквом једностраном и самовласном пресуђивању у случају скопског и украјинског раскола, она би била израз велике заблуде, велика духовна грешка и, са становишта устројства православне цркве и канонског права, потпуно ништавна", изјавио је владика Иринеј за данашњу "Политику".

Он је истакао да говори крајње хипотетички, јер дубоко верује да до тога неће доћи.

"Када би и дошло, под политичким или другачијим притисцима и подстицајима, она би изазвала одлучно неслагање и противљење, не само у словенском православном свету, него и широм православља", рекао је владика Иринеј.

"Политика" подсећа да је партијарх Вартоломеј недавно позвао сестринске цркве да прихвате "цркву у Скопљу" у православно јединство, и истакао да је "апостоска дужност цркве да тражи начине спасења наше браће у Скопљу и Украјини".

На то је реаговао протојереј Всеволд Чаплин, из Руске православне цркве, који је оценио да би давањем аутокефалности "украјинској" и "македонској" цркви против воље њихових матичних цркава, руске и српске, могло доћи до раскола у православном свету.

Владика Иринеј у разговору за "Политику" каже да је "тешко не сагласити се са оценом проте Чаплина".

Повезане вести

Вести