ПОНЕДЕЉАК, 14. 5. 2018 - 11:34

Извор: новости.рс

Донирање органа хришћански чин

ВЕЋИНА свештеника, монаха, монахиња и вероучитеља у Епархији шабачкој, у последњих неколико година завештала је органе, следећи пример свог епископа Лаврентија, који је то први учинио.

Фото: В. Митрић

Владика Лаврентије потписује донорску картицу

У овом делу Србије, захваљујући владики Лаврентију, који је добро упознао ту "тему" још док је службовао широм Европе и света, свест о важности донаторства значајно је напредовала, о чему сведочи и академик САНУ, професор др Зоран Ковачевић, један од наших најбољих нефролога, иначе један од утемељивача трансплантације органа на ВМА. Др Ковачевић је годинама био на челу Клинике за нефрологију и трансплантације и редовни професор интерне медицине.

- Владика Лаврентије и градоначелник Лознице Видоје Петровић, који су то давно учинили, дали су пример и својим сарадницима, али и народу тог краја. Зато није чудно што је у Јадру, Рађевини, Азбуковици, Подрињу, Мачви, Поцерини и Посавотамнави број оних који су завештали органе у сталном порасту. Они су допринели да то чине и људи пореклом из тог краја који живе у другим деловима Србије.

За владику Лаврентија то је "не само хуман, већ хришћански чин, захваљујући ком се помаже људима на најдрагоценији начин - да им се сачува живот". Професор Ковачевић каже да је био, најблаже речено, фасциниран колико владика и његови сарадници знају о предностима завештања органа.

- Процедура узимања органа, после мождане смрти, таква је да тело ни на који начин не буде унакажено - прича овај угледни стручњак и велики верник, који на Космају подиже православну богомољу са својом породицом и пријатељима.

- Дијализа једног пацијента годишње кошта између 15.000 и 20.000 евра. Трошкови се, после трансплантације, одмах смањују за пола, а након пет година износе свега око 10 одсто од цене за дијализу.

Професор др Зоран Ковачевић указује на то да из буџета за здравство, а дијализирање је неопходно за више од 4.000 пацијената, одлази осам одсто укупног новца. Зато је завештање органа значајно у сваком погледу, додаје др Ковачевић.

СИМПОЗИЈУМ У БИЈЕЉИНИ

НА Универзитету Бијељина, у Републици Српској, 2. јуна ће бити одржан симпозијум о трансплантацији бубрега, о чему ће, поред професора др Зорана Ковачевића, говорити угледни стручњаци из Бијељине, Бањалуке, Тузле, Сарајева, Источног Сарајева, Београда и Новог Сада.

- Најидеалније је када су донори старости од 18 до 60 година, али су многобројни случајеви да бубрези од неког ко има и 65-70 година одлично буду примљени код његовог вршњака - каже професор Ковачевић.

Повезане вести

Вести